10 najboljih borilačkih filmova - Men`s Health

10 najboljih borilačkih filmova

REQUIEM FOR A HEAVYWEIGHT (1962)

Ovaj film predstavlja potresnu priču o bokseru teške kategorije na kraju karijere, koji je odbačen, jer ne donosi više novca. Film je režirao Ralf Nelson, a njemu se pojavljuje i najbolji bokser ikada – Muhamed Ali, tada Kasijus Klej.  

Pročitajte i: Ovo su najbolje scene treninga u filmovima

ENTER THE DRAGON (1973)

Film je značajan jer je pokrenuo čitavu lavinu sličnih filmova o smrtonosnim borilačkim turnirima. Naravno, Brus Li je dao sve od sebe da sa stilom pobedi svakog negativca, a da ga pre toga, u sportskom duhu, upozori šta mu se sprema. Reditelj je Robert Kluz.

Vežbaj kao Brus Li: Tajna jednog od najvećih majstora

ROCKY (1976)

Kultni film, čija je radnja smeštena u Filadelfiji, a priča bazirana oko lika Rokija Balboe, nepoznatog boksera koji dobija šansu da se bori protiv šampiona. Reditelj je Džon Alvidsen, a u glavnoj ulozi je, naravno, Silvester Stalone, koji je te godine bio nominovan za čak dva Oskara – za najbolju glavnu ulogu i za najbolji scenario.

RAGING BULL (1980)

Biografski film Martina Skorsezea o Džejku la Moti, samodestruktivnom bokseru kojeg je nasilni temperament s jedne strane doveo do vrha u ringu, a s druge i do uništenja privatnog života. Uloga koja je Robertu de Niru donela drugog Oskara.

HURRICANE (1999)

Još jedan biografski film, ovoga puta o Rubinu Karteru, šampionskom bokseru koji na vrhuncu karijere biva optužen za trostruko ubistvo, i osuđen na doživotnu robiju, nakon čega počinje drugi deo filma – sudska drama o Karterovom pokušaju da dokaže svoju nevinost. Glavnu ulogu tumači Denzel Vašington, a reditelj je Norman Džuison.

MILLION DOLLAR BABY (2004)

Klint Istvud je, kao i uvjk, stari, neraspoloženi, nepričljiv bokserski trener kome jednog dana u salu ulazi žena, sa namerom da postane bokserska šampionka. Istvud je te godine osvojio Oskara za režiju, a Hilari Svonk za najbolju glumicu.

Pročitajte i  Junaci našeg doba: Simeon Panda!

CINDERELLA MAN (2005)

Biografski film o Džejmsu Bredoku, irskom bokseru iz tridesetih godina, koji je imao Pepeljugin sindrom – bio je šampionski potencijal, ali nikada nije verovao da pripada šampionskom svetu zbog slomljene ruke. Reditelj je Ron Hauard, a glavnu ulogu tumači Rasel Krou.

THE WRESTLER (2008)

Film koji je obeležio veliki povratak Mikija Rurka. U pitanju je drama Darena Aronofskog, o ostarelom profesionalnom rvaču, koji uprkos slabom zdravlju nastavlja da izvodi mečeve, ne bi li se vratio na staze slave kojima je išao tokom osamdesetih, a koji u međuvremenu pokušava da ponovo ostvari odnos sa otuđenom kćerkom.

Pročitajte i: Filmovi koji će vas motivisati da trenirate još jače

THE FIGHTER (2010)

Sportska drama o ranim godinama Mikija Varda i njegovog brata koji mu je pomogao da postane profesionalni bokser tokom osamdesetih godina. U glavnim ulogama su Kristijan Bejl i Mark Volberg, a reditelj je Dejvid Rasel.

WARRIOR (2011)

Film Gavina O’Konora je priča o dva otuđena brata koji su nakon višegodišnje razdvojenosti primorani da se bore jedan protiv drugog na turniru mešovitih borilačkih veština, čija glavna nagrada iznosi pet miliona dolara. U glavnim ulogama su Tom Hardi, Džoel Edžerton i Nik Nolt.

Izvor: Kliker.tv

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *