Kako da zavolite trčanje - Men`s Health

Kako da zavolite trčanje

Evo rešenja: Budite dosledni.

Prema novom istraživanju magazina Journal of Experimental Biology, trkači doživljavaju neurobiološku nagradu nakon svoje jutarnje rutine. “Naravno, telu itekako godi trčanje, ali mentalne i psihološke prednosti koji svaki trkač oseća su znatno veće”, kaže Džef Galovej, bivši olmpijski trkač i autor knjige Running Until You’re 100.
Naime, kada trčite vaš mozak proizvodi endorfin, prirodnu neuro-hemikaliju koja može da vam umanji boli i podigne raspoloženje. Zbog ovoga je veoma moguće da jednom kada krenete da trčite možda više nikada nećete prestati, naravno svaki početak je najteži. Evo tri saveta kako da zavolite trčanje.

BUDITE SAM SVOJ MOTIVATOR
Pre nego što izađete iz zgrade ponavljajte naglas:”Korak po korak” ili “Izdržaću sve”. Ponavljanjem pozitivnih mantri pre vašeg džoginga, prebacujete kontrolu iz podsvesnog dela vašeg mozga, gde zapravo postoje negativne misli, u prednji režanj koji je zaslužan za podizadnje raspoloženja. I taj podsticaj postaje sve jači jednom kada kročite na stazu ili trotoar.

TRČITE U INTERVALIMA
Za početnike, najbolji način da olakšaju trčanje na duge staze je da praktikuju metod intervala (da jedan deo staze trče, a drugi hodaju). Počnite tako što ćete trčati 30 sekundi, a zatim hodati minut, savetuje Met Ficdžerald, autor knjige Run Faster from the 5K to the Marathon. Prema jednom britanskom istraživanju, ispitanici su više dobrobiti izvukli iz intervalskog trčanja sa visokim intenzitetom, nego sa lagaaanim džogingom. Iako su ispitanici naveli da je intervalski trening bio teži, takođe su rekli da su više uživali u istom.

IZAĐITE NAPOLJE
“Ispalite” traku i krenite napolje. “Prirodno je da ljudi napolju trče brže”, kaže Ficdžerald. U istraživanju Univerziteta iz Stokholma, ispitanici su trčali napolju i na traci za trčanje. Ispostavilo se da trčanje napolju zahteva manje napora nego ono na traci, barem psihičkog…

Pročitajte i  Za lepše i bolje trbušnjake

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *