Budite oprezni: U našoj zemlji ima sve više lažnih suplemenata! - Men`s Health

Budite oprezni: U našoj zemlji ima sve više lažnih suplemenata!

“Popularni sagorevač masti zabranjen je jer ima previše diuretika”, objašnjava Vladimir Mandić, vlasnik jedne prodavnice suplemenata.

Otkrijte i: Suplementi i steroidi, u čemu je razlika?

“Legalno više ne može nigde da se nađe, ali zajedno sa još desetak zabranjenih preparata bez problema se kupuje na internetu, uz ime i broj telefona onoga ko krši zakon. Na ovim stranicama istaknuto je više neregistrovanih, nego registrovanih preparata. A policija i inspekcije ne rade apsolutno ništa.”

Na sajtovima i u teretanama po tri puta nižoj ceni prodaju se i lažnjaci, od kojih bilderi nemaju nikakve koristi.

Pogledajte i: 5 najboljih suplemenata za muškarce

“Iako na prvi pogled deluju kao originali, analiza koju smo sproveli kako bismo nadležnima dokazali šta se sve prodaje pokazala je da se na pakovanju na kojem piše da sadrži 79 odsto proteina, u stvari nalazi 30 odsto soje i mleveni keks. Nisu to otrovne supstance, ali se konzumiranjem takvih preparata ne dobija ništa”, objašnjava Mandić koji napominje da se ovi lažnjaci proizvode u Rumuniji.

Osim toga, u Srbiju svakodnevno ulazi i velika količina švercovanih praparata, najviše iz Segedina.

Pogledajte i: Upoznajte suplemente: Prednosti L-karnitina

“Protein od kilogramskog pakovanja koji košta 3.200 dinara, na crnom tržištu može da se nađe za 1.200 dinara. Da ne plaćamo državi registraciju 15 proizvoda dva miliona dinara, analize oko 200 evra po proizvodu, plus carinu, poreze i sve ostale dažbine, i mi bismo mogli da prodajemo po niskoj ceni”, objašnjavaju domaći prodavci suplemenata.

Lažnjaci i nelegalni proizvodi, kao i oni zabranjeni, mogu da se kupe i u malim teretanama.

Izvor: Blic

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *