8 stvari koje morate da uradite pre vežbanja - Men`s Health

8 stvari koje morate da uradite pre vežbanja

Priprema za vežbanje počinje daleko pre udisanja pre podizanja tega! Samo ukoliko se spremite na vreme, smanjićete verovatnoću da će doći to povreda ili treninga bez rezultata.

Pogledajte i: Ove namirniće biće idealna užina pre treninga

Patrik Solano, lični trener koji se pre svega bazira na kondiciju i snagu, objašnjava šta je neophodno da uradite pre nego što trening počne.

ISHRANA – NAJBOLjE GORIVO

Idealno vreme za obrok ili užinu pre treninga ne postoji, jer svi smo mi različiti. Međutim, neko okvirno vreme trebalo bi da bude sat i po pre vežbanja.

Otkrijte i: 4 namirnice koje ne treba da jedete pre treninga

“Neki ljudi imaju stomačne probleme kada jedu neposredno pre treninga”, objašnjava Solano. “Ja sam jedan od onih koji mogu da jedu i pred trening i dok vežbaju i da se osećam dobro, tako da to zavisi od osobe.”

U svakom slučaju, u vašem jelovniku bi obavezno trebalo da budu proteini, kao i održiviji oblici dopremanja energije – ugljeni hidrati iz banana, jabuka i pomorandži.

PIJTE VODU

Američki Koledž sportske medicine preporučuje da pre treninga popijete nešto više od pola litra vode, naročito ukoliko ste i inače aktivna osoba.

Izračunajte koliko vode treba da popijete posle treninga

Naravno, i to varira od pojedinca do pojedinca, ali bi ova količina trebalo da obezbedi dovoljno tečnosti das e izbegne dehidracija usled znojenja.

SUPLEMENTI – DA ILI NE?

Unos suplemenata pre treniranja nije neophodan, ali oni mogu da poboljšaju koncentraciju i obezbede dovoljno energije.

Saznajte i: Suplementi i steroidi, u čemu je razlika?

Većina suplementata koji se uzimaju pre vežbanja sadrža aminokiseline i kofein koji ubrzavaju cirkulaciju, a trebalo bi ih piti 30 minuta pre treninga, smatra Solano.

ODREDITE PLAN

Ovo je odličan način da se mentalno pripremite za izazove koji vam predstoje.

Tu je tajna i u tome da se, recimo, ukoliko ste planirali da uradite od 15 do 20 ponavljanja, odredite precizno koliko će ih biti.

Otkrijte i: Kako izabrati idealan fitnes program?

ZAGREVANjE: PRVI DEO

Dobro isplanirano zagrevanje povećaće telesnu temepraturu i ubrzati cirkulaciju, zahvaljujući čemu će telo biti u stanju da izvede trening najbolje moguće.

Pogledajte i: Opšti saveti za zagrevanje i vežbanje

Imajte na umu da ovaj prvi deo podrazumeva da se malo oznojite, ali ne previše. poslužiće umerena vožnja bicikla, trčanje na traci ili veslanje na spravi.

ZAGREVANjE: DRUGI DEO

Ovde će vam odlično poslužiti sunđerasti valjak jer će njegova upotreba potpomoći kontrahovanje mišića.

Pogledajte i: Razbijte monotoniju zagrevanja

ZAGREVANjE: TREĆI DEO

Sada je pravi trenutak za dinamičniji pristup!

To podrazumeva zagrevanje kroz pokrete – kombinujte vežbe sopstvenom težinom i malo opterećenje kako biste uključili sve grupe mišića.

Evo i: Zagrevanje za grudi i ramena koje ćete zapamtiti

Na taj način ćete uposliti ramena, kolena itd.

UZ RITAM DO MIŠIĆA

Verovali ili ne, naučnici su se bavili time koja je muzika idealna za trening, a do tog zaključka došli su analiziranjem 6,7 miliona plejlista koje se slušaju u teretani.

Na tom spisku našli su se izvođači kao što su Daft Pank, Rizl Kiks i drugi.

Pogledajte i: “Fast and Furious” plej lista za vežbanje

Stručnjaci su još ranije zaključili da muzika pomaže u vežbanju – uz nju se opuštamo, hvatamo ritam, lakše ponodsimo napor. Uz to, slušalice će nam pomoći da ne čujemo dosadnu muziku koja se pušta u teretani.

Korisno, zar ne?

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *