Bonton: Pravila ponašanja u teretani - Men`s Health

Bonton: Pravila ponašanja u teretani

ČISTE PATIKE 

Prva i osnovna stvar vezana za teretanu je da bi trebalo dolazite isključivo u čistim patikama koje ne moraju da budu nove, ali treba da budu udobne, prenosi B92.net. Pri odabiru patika ne morate da se vodite poslednjim modnim trendovima niti birate marke, to ume da bude greška svih početnika. Važno je odabrati model koji odgovara vašem tipu vežbanja, a uz to je bitna i odeća. Trebalo bi da bude pamučna kako biste se manje znojili, a ona pre sušila. 

Pročitajte i: Još jedan razlog da nosite patike

PEŠKIR 

Sledeća bitna stvar za vas je svakako peškir. Njega koristite u svakoj situaciji, bilo da ležite na spravi ili stojite. Peškir je obavezan dodatak prilikom izvođenja svake vežbe. Ako koristite sprave poput šipki ili tegova kada radite čučanj, peškir stavite oko vrata. Tako vaš znoj ostaje na vašem peškiru, a ne na spravi koju će iza vas neko koristiti. Na taj način ćete smanjiti rizik od prenošenja mogućih bakterija, gljivica ili nekih drugih kožnih oboljenja. Nikad ne znate ko šta sa sobom može doneti, a da toga ni sam nije svestan. Nepotrebno je naglašavati da taj peškir za svaki trening mora da bude čist. Tokom treninga vodite računa da uvek koristite istu stranu peškira, tj. onu koju ste namenili za lice i suprotnu za spravu. 

VODA, VODA, VODA

Nemojte da se zaboravite i da potpuno dehidrirate. Tokom treniranja se znojite i gubite tačnost, pa je zato veoma važno da pri sebi imate flašicu s vodom ili bilo kojom drugom tečnošću. Svakako se potrudite da bočica uvek bude uz vas dok vežbate da ne biste sebe doveli u situaciju da slučajno molite nekog da vam da gutljaj.  

Pročitajte i  Postanite veliki, brzo

Pročitajte i: 6 razloga zašto bi ujutru trebalo da pijete vodu sa limunom

POSPREMITE ZA SOBOM

Sledeća stvar je kultura pospremanja koja podrazumeva da vratite tegove i druge rekvizite, koje ste koristili na svoje mesto. Nemojte da dozvolite da neko od ljudi koji vežbaju u teretani traži neki deo ili deset minuta svog vremena troši na spremanje i raščišćavanje sprave kako bi mogao da nastavi da vežba.

DOK STE NA SPRAVAMA – SAMO VEŽBATE

Bitna stvar u teretani je koliko se vremenski zadržavate na spravama i kako ih koristite. U teretanu ste došli isključivo zbog vežbanja, a ne zbog odmaranja na spravama ili još gore razgovora s nekim o tome šta ste baš taj dan kupili na sniženju ili kako večeras idete na koncert.

Dakle, na spravama vežbate, a nakon vežbanja uzmete svoj peškir i vodu, i odmaknete se od sprave. Imajte obzira prema drugima jer će jedino tako i drugi imati obzira prema vama. 

Pročitajte i: 5 najčešćih grešaka iz teretane

KONSULTUJTE SE SA TRENEROM 

Ono što je najvažnije je pravilno korišćenje sprava. Većina početnika se stidi svog neznanja, ali je uvek najbolje da pitate stručno lice kako se koristi neka od sprava ostale stvari koje vas interesuju, jer ćete na taj način sprečiti moguće povrede, a vaš trening će biti mnogo efektniji i kvalitetniji.

Izvor: Ordinacija.hr

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *