Otkrivena tajna vašeg savršenog benč presa: 4 trika za bolje rezultate - Men`s Health

Otkrivena tajna vašeg savršenog benč presa: 4 trika za bolje rezultate

Ako razgovarate s bilo kojim bodibilderom, velika je verovatnoća da će za disbalans u ramenima kriviti benč pres šipkom.

Uz 4 jednostavne promene u formi, poštedećete ramena i poboljšati izvođenje ove vežbe, kaže trener Erik Cressey, osnivač Cressey Sports Performance.

Kako da usavršite 3 najvažnije vežbemrtvo dizanje, benč pres i čučanj!

1. VIŠE ANGAŽUJTE NOGE

Benč pres je vežba za celo telo, kaže Erik Kresi iz Cressey Sports Performance. Što su vaše noge više angažovane, to će biti manji pritisak na vaša ramena. Raširite stopala kada legnete na klupu i uprite ih o podlogu.
Svako ponavljanje započnite podupiranjem stopala o podlogu, koja će vam pomoći da podignete šipku s grudi.

2. ZAGRLITE BENČ LOPATICAMA

Pre nego što uhvatite šipku, spojite lopatice kao da klupicu doslovno grlite svojim ramenima. Zadržite ramena u tom položaju tokom čitavog izvođenja vežbe u nameri da obezbedite sebi što stabilniju osnovu za izvođenje benč presa.

Saznajte i 4 načina da postanete majstor benč presa

3. SUZITE HVAT

Široki hvat šipke ograničava vaš opseg pokreta i stavlja vaša ramena u poziciju u kojima su mnogo ranjiva i podložna povredi. Suzite hvat tako da bude tačno u širini ramena. Kada podižete šipku, nemojte da menjate položaj ramena.

4. PRIVUCITE PRE POTISKA

Ako dozvoljavate da šipka pada na vaše grudi i odbija se od grudne kosti možete sebe ozbiljno povrediti. Umesto toga, privlačite kontrolisano šipku ka grudima tako da budu angažovani mišići gornjeg dela leđa. To će podići vaše grudi nagore i ograničiti opseg pokreta. Zatim se odvojte od šipke tako što ćete donji deo leđa pritisnuti o benč.

Otkrijte i Kako do maksimalnog benč presa

Foto: Shutterstock

Pročitajte i  Prihvatite MH izazov #1: Kućni trening sa Goranom Obradovićem (VIDEO)

1 thought on “Otkrivena tajna vašeg savršenog benč presa: 4 trika za bolje rezultate

  1. A u kojoj zemlji vi to živite i radite gospodo draga, da nam se tako obraćate, ne mora ceo svet govoriti vaš maternji jezik…
    Ili pak treba ostati pirat do kraja, i dalje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *