Milan Borjan: Prva linija odbrane - Men`s Health

Milan Borjan: Prva linija odbrane

Danas svi pričaju o čuvaru mreže FK Crvena Zvezda, koji je sinoć u Kopenhagenu, svojim vrhunskim paradama omogućio crveno-belima prolazak u završanu fazu kvalifikacija za Ligu šampiona. Evo njegovih pobedničkih taktika…

82 je broj dresa koji nosi u Crvenoj Zvezdi

Kao prvi igrač svoje ekipe u napadu i poslednji bedem svog tima u odbrani, golman je akrobata, razgiban, eksplozivan, glasan, autoritativan…. Milan Borjan, prvotimac Crvene Zvezde i najbolji čuvar mreže domaćeg prvenstva postavio je Men’s Health ispred svog gola. Pogledajte da li je lopta ušla u mrežu.

“Golman mora da bude strpljiv i stabilan, da pokaže karakter, jer će golove svakako primati…”

Ispred velike zelene kapije koja čuva pomoćni teren stadiona Rajko Mitić, razgovaram sa portirom, koji viri kroz prozorče svoje kućice, gleda u nebo i pita me da li će početi kiša. “Ne bi trebalo”, mislim. Osvrćem se, posmatram Ulicu Ljutice Bogdana i čekam Milana Borjana. Petak je, nešto pre 9 časova ujutru.

Portir ima pravo: kiša se nećka. “Sad će Borjan, svakog trena”, kaže on. Vidim Smart-a, koji kao kliker pušten niz zemlju juri od Cecine gajbe ka Autokomandi. Vidim ruku izbačenu kroz prozor, maše mi. Nemoguće, razmišljam: nije ni džip, ni mečka, ni audi… To je Borjan. “Ajmo, momci”, zaustavlja se, govori fotografu i meni, pa dobacuje portiru: “Pusti ovu dvojicu, dobri su”.

19 golova je primio u domaćem prvenstvu i Kupu, zbog čega je Zvezda tim sa najmanje primljenih pogodaka

Nosi duks sa kapuljačom, pamučnu trenerku donji deo i patike sa vazdušnim đonom. Ulazi u svlačionicu da uskoči u svoje omiljeno odelo – golmanski dres. “Sad će i Dule da stigne”, govori za trenera. “Mirnoću u igri i stabilnost stekao sam zahvaljujući njegovim treninzima i savetima”, odaje poštovanje.

Izlazimo na travu stadiona Rajko Mitić. “Obično nemam ovako rano treninge”, govori i pravi krugove rukama – počinje zagrevanje. Kada treniraš, pitam? “Oko 11, uglavnom”, ubacuje se Dušan Gašić, njegov mentor, trener golmana Crvene Zvezde.

Borjan je prvi čuvar mreže kanadske reprezentacije
38 odbrana imao je u 6 mečeva ovogodišnje Lige šampiona, zbog čega je u top 5 čuvara mreže najelitnijeg evropskog takmičenja

Radnici krečom popravljaju linije na travi. Za dva dana ovde će biti ispisana istorija. Zvezda igra poslednje kolo Jelen Superlige, brani naslov prvaka i osvaja 30. titulu. Dobija treću zvezdicu na grbu. “To je privilegija, biti deo generacije koja beleži ovaj uspeh”, jasan je.

Nema kiše, iako oblaci prete. Borjanu prete i lopte koje Dule vadi iz mreže. “Najviše volim vežbe za rad i brzinu nogu. To je jako važno. U mlađim kategorijama morao sam da korigujem i tehniku hvatanja lopte”, objašnjava. Otac mu je bio golman, a deda ga je odveo na prvi trening. “Golman mora da bude strpljiv i stabilan, da pokaže karakter, jer će golove svakako primati…”, rezimira svoje taktike.

Gledano sa fitnes stanovišta, može se reći kako golmani, u odnosu na ostale igrače, treba da razviju dodatne veštine (sve dok se ne pojavi Zlatan Ibrahimović). Važna je kretnja na prstima, odraz, gipkost, silovitost…

“U teretani jačam trbušni zid. To su mišići od kojih sve počinje i sa kojima se sve završava”, priznaje. Kiša nije pala tog jutra.

“U teretani jačam trbušni zid. To su mišići od kojih sve počinje i sa kojima se sve završava”

Nedelja, 18 časova, dodela šampionskog pehara uoči utakmice Crvena Zvezda – Napredak iz Kruševca. S Borjanom, na teren izlazi i njegova supruga Snežana. Krade šou jer je atraktivna. Na krkačama mu je sin Filip. Sećam se rečenice koju mi je rekao na treningu:

Sve što radim, to je zbog porodice. Bez porodice si bezličan.”

Ne pada kiša, nego grad, ozbiljno nevreme. Nebo se otvorilo, Zvezda je šampion!

Foto: Luka Šarac / Tekst: Stefan Tošović

Pročitajte i  Maksimalno uvećajte mišiće
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *