Izračunajte koliko vode treba da popijete posle treninga - Men`s Health

Izračunajte koliko vode treba da popijete posle treninga

Tokom intenzivnog treninga znojem ćete izlučiti između jedan i četiri posto telesne težine na sat, a ovu tečnost je neophodno nadoknaditi, napominju stručnjaci.

Nekoliko naučnih studija je pokazalo da telo ima smanjenu sposobnost da reguliše otkucaje srca nakon intenzivne aktivnosti, što može dovesti do aritmije. Međutim, nedavno sprovedeno istraživanje brazilskih naučnika pokazalo je da ispijanje nekoliko čaša vode nakon treninga usporava puls.

REČ STRUČNjAKA

“Kako biste otkrili koliko vam je tečnosti potrebno nakon vežbanja da nadoknadite izgubljeno, izmerite svoju težinu neposredno pre i neposredno nakon treninga”, savetuje Vilijam Adams, jedan od direktora Instituta “Kori Stringer”, koji je među najvažnijim svetskim institucijama kad je reč o istraživanju zdravlja sportista i aktivnih rekreativaca.

Ideja je popiti vode u iznosu od 150 odsto težine koju ste izgubili. Stoga, ako ste izgubili 200 grama, popijte 300 mililitara vode. Ne morate sve popiti odjednom – naiskap, ali je bitno da požurite.

NAPRAVITE SAMI IDEALAN NAPITAK

Voda s ukusom

Isecite pola krastavca, pola limete i dodajte kašičicu listića metvice.

Zgnječite sastojke, prelijte litrom vode, pa rashladite napitak ili pijte dok je sobne temperature. Možete dodati i prstohvat soli jer će vam to pomoći da nadoknadite elektrolite izgubljene znojenjem, savetuju stručnjaci.

Izvor: 24sata

Pročitajte i  Najžešći trominutni Kombat kardio trening ikada!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *