6 prednosti vežbanja bučicom - Men`s Health

6 prednosti vežbanja bučicom

Sve popularniji fitnes rekvizit ima mnogo prednosti nad šipkama, a stručnjaci ističu da vam one mogu pomoći da ostvarite i najveće ciljeve, a pre svega su korisne u jačanju muskulature.

Veruje se da one snagu dovode do maksimuma, a njihove prednosti su sledeće:

1. STABILIZACIJA I AKTIVACIJA

Jednim naučnim istraživanjem je elektromiografskim pregledom poređena aktivnost mišića grudi, tricepsa i bicepsa prilikom dizanja bučica i benč presa, zatim prilikom vežbanja na Smitovoj mašini i tokom benč presa uz vežbanje šipkama s teretom.
Rezultati su pokazali da je aktivnost daleko veća pri vežbanju bučicom jer one zahtevaju više stabilizacije.

2. USPOSTAVLjANjE RAVNOTEŽE

Korišćenje bučica će naterati vaše udove da rade istovremeno. Ukoliko je jedna od vaših strana slabija, bučice će vam pomoći da je ojačate, a da pri tome ne bude previše razlika između njih.

3. BEZBEDNOST

Vežbanje na benču gotovo uvek (a naročito ukoliko nemate dovoljno samopouzdanja i iskustva) znači da je bezbednost ugrožena. Trening bučicama, s druge strane, sasvim je bezbedan – samo ih spustite i vežbanje njima je gotovo.

4. MOGUĆNOST ZA TEHNIKE EKSTEMNIH INTENZITETA

Kombinovanje drop serija je lakše kada koristite bučice, veruju fitnes stručnjaci. Takođe, bučice su veoma korisne ukoliko želite da pokušate da vežbate različitim težinama u nizu – pođite od najtežih u teretani i potom, onako kako su raspoređene, krenite ka lakšima bez pauze. Reč je o izuzetno intenzivnom treningu kakav je nemoguće postići šipkom.

5. PALETA RAZLIČITIH POKRETA JE PRED VAMA

Jedan od najefektnijih načina da forsirate mišiće da se ojačaju jeste da izvedete više različitih pokreta, za šta su bučice veoma zahvalne.

Kada je reč o vežbanju šipkom, pokretljivost je prilično ograničena, dok bučicama možete vežbati na različite načine, pri čemu vam se ramena nalaze u različitim uglovima.

Pročitajte i  Evo kako usporavate vaš napredak

6. POKRETLjIVOST TELA

Klupa je korisna zbog mnogo toga, ali vam trening bučicom omogućava da čitavo telo pokrećete onako kako vam najviše odgovara. Položaj tela je jedna od najvažnijih stavki u vežbanju, a zauzimanje pravilnog položaja će vam pomoći da poštedite delove u kojima osećate bol.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *