Jak, jači - Kris Dafin: Poslušajte savete Ginisovog rekordera - Men`s Health

Jak, jači – Kris Dafin: Poslušajte savete Ginisovog rekordera

Elitni dizač tegova Kris Dafin je najavio da će podići više od 450 kilograma radeći vežbu sumo mrtvo dizanje.

Taj projekat je nazvao “veliki cilj”. Ginisov rekord u ovoj disciplini oborio je podigavši 453 kilograma u gotovo tri ponavljanja.

Saznajte i Sumo ili obično mrtvo dizanje

TEHNIKA IZVOĐENJA

Ključ kod pravilnog izvođenja ove vežbe je u samoj tehnici koja zahteva širi raskoračni stav u odnosu na tradicionalno mrtvo dizanje.

Uz sumo varijaciju zadržaćete torzo u uspravnijem položju, prebacujući stres s donjeg dela leđa k kukovima. Zato ako imate nameru da malo rasteretite leđa ova vežba će biti idealna za vas.

IZBACITE GRUDI IZNAD ŠIPKE

Česta greška kod izvođenja sumo mrtvog dizanja je postavljanje torza previše napred. I dok konvencionalno mrtvo dizanje obezbeđuje veći ugao gornjeg dela tela, sumo varijacija zahteva da torzo bude u što ispravnijem položaju.

Ramena treba da budu direktno iznad šipke, a na taj način obezbedićete veću snagu za kompletiranje pokreta.

UČVRSTITE KUKOVE

Vežbači često greše kad pokušavaju da se potpuno isprave u nameri da podignu opterećenje dok rade mrtvo dizanje. Kao rezultat se javlja nemogućnost zaključavanja gornjeg dela tela i loše držanje.

Umesto što pokušavate da se potpuno ispravite, čim šipka pređe nivo kolena pokušajte da učvrstite i fiksirate kukove između šipke i ramena.

ODMAH IH UBACITE U TRENING: 3 varijacije mrtvog dizanja koje će usavršiti vašu formu

ANDERSONOV ČUČANJ

Kris Dafin se za ogroman poduhvat spremao na različite načine koristeći brojne pokrete kako bi unapredio tehniku i snagu mrtvog dizanja. Prvi korak je bilo izvođenje zadnjeg čučnja koji mu je pomogao da aktivira nervni sistem u organizmu.

Za jačanje nogu radio je Andersonov čučanj. Nakon toga skoncentrisao se na povećanje učestalosti izvođenja mrtvog dizanja. Nekada je mrtvo dizanje radio na svakih sedam dana, a tokom priprema radio je dva treninga nedeljno u kojima je isključivo izvodio ovu vežbu.

Pročitajte i  Vežbanje pod temperaturom: Evo šta savetuju stručnjaci

VESLANJE U PRETKLONU SA ŠIPKOM

Da biste dodatno ojačali ramena u svoj program obavezno ubacite ovu klasičnu vežbu. Šipku uhvatite u nathvatu i spustite svoj torzo unapred pod uglom između 15 i 45 stepeni u odnosu na pod. Blago povijte kolena, duboko uzdahnite u predelu donjeg abdomena, napregnite se i povlačite šipku do donjeg dela torza. Fokusirajte se na to da vam laktovi uvek idu iza leđa.

Pogledajte i Planina postavio novi svetski rekord u bacanju bureta uvis (VIDEO)

VESLANJE NA KOSOJ KLUPI

Spustite se licem okrenuti ka kosoj klupi i u obe šake uzmite bučice sa poda dok su vam ruke prave. Povlačite bučice ka struku uz punu angažovanost laktova.

U trećoj fazi pripreme Dafin je već pomenute vežbe zamenio vežbama potiska za gornji deo tela. Primenio je princip manjih težina, to u njegovom slučaju znači dizanje 100 kilograma u vežbi benč pres obrnutim hvatom sa čak 60 ponavljanja.

Foto: Shutterstock

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *