Za početnike u svetu teretane: Termini koje morate da naučite - Men`s Health

Za početnike u svetu teretane: Termini koje morate da naučite

Čak i onim iskusnim vežbačima ponekad se dogodi da im treba prevodilac kako bi razumeli sve te fitnes termine i šta zapravo treba da rade.

“Uvek ljudima objašnjavam da je važno da nauče zašto rade određene stvari. Od fitnes termina je mnogo važnije da nauče kako da ih implementiraju u svoj trening”, kaže Kori Lefkovit trener i osnivač zanimljivog trening programa Redefining Strength.

Zato čak i ako radite najobičnije sklekove i izdržaj, morate da razumete šta je to što će vam pomoći u sticanju željenih ciljeva.

AKTIVNI OPORAVAK

Umesto da vreme provodite na kauču nakon treninga, probajte sa fizičkim aktivnostima niskog intenziteta poput šetnje ili blage joge. Zahvaljujući tim pokretima ubrzaćete cirkulaciju u telu i smanjiti zamor u mišićima.

4 najzanimljivije novine u svetu fitnesa: Koje ćete vi probati?

AEEROBNI TRENING

Ljudi često kardio vežbe nazivaju aerobikom, ali istina je da je aerobik specifičan energetski sistem. Tokom aerobnih treninga naše telo koristi kiseonik za energiju što nam pomaže da se duže krećemo, kao u slučaju dugih šetnji, tokom trčanja ili vožnje bicikla.

ANAEROBNI TRENING

Anaerobne aktivnosti su kratki intervali treninga koji su korišćeni da poboljšaju brzinu i snagu. Tokom ovih aktivnosti, vaši mišići glukozu koriste kao energiju (zato što kiseonik ne može da isporuči energiju vašim mišićima dovoljno brzo)

OBUKA/BOOT CAMP

Postoje grupni treninzi koji služe kao obuka i koji su pravilu vrlo teški, jer ih čini kombinacija kardio i treninga snage. Uz ovu obuku vežbači znatno napreduju, a program uglavnom počinje sa trčanjem, nastavlja se različitim varijacijama treninga intervala, a završava se intenzivnim eksplozivnim vežbama.

Čelični mišići: 5 vežbi za jezgro

KRUŽNI TRENING

Gledajte na ovo kao na krug vežbi. Na primer, u kružni princip rada ubacite 5 legionara, 10 sklekova, 15 izdržaja i 20 čučnjeva sa skokom. Prelazite sa vežbe na vežbu sa minimalnim pauzama između.

Pročitajte i  7 razloga da svaki muškarac diže tegove

SLOŽENE VEŽBE

Složene vežbe uključuju nekoliko koraka poput iskoraka, mrtvog dizanja i čučnjeva. Kroz ovaj tip vežbi nabacićete mišićnu masu i potrošiti kalorije jer zahtevaju veći napor da bi se odradile.

ISTEZANJE/COOL DOWN

Ovo je ono što vam treba na kraju treninga. Cilj je da postepeno svoje telo dovodite u fazu odmora spuštajući broj otkucaja srca i da biste umirili svoj nervni sistem.

Pogledajte i Trening koji će vam spržiti masne naslage za samo 12 minuta

KROS TRENING

Kros trening podrazumeva kombinovanje različitih vežbi i metoda treninga umesto fokusiranja na jedan tip treninga. Na ovaj način ne samo da ćete kreirati izbalansiraniji fitnes plan već ćete mnogo lakše dostići određeni cilj kojem težite. Na primer, ako se spremate da istrčite trku, uz kros trening sa vežbama snage i jogom, ostvarićete bolje rezultate i smanjiti šanse od pojave povreda.

DINAMIČNO ZAGREVANJE

Ovo je upravo ono što vam je potrebno pre vežbanja da biste podigli temperaturu tela i povećali broj otkucaja srca. Ovaj vid zagrevanja uključuje istezanja i izvođenje vežbi laganog intenziteta bez stalnih prekida. Na ovaj način unapredićete mobilnost tela i povećati opseg pokreta.

FUNKCIONALNI POKRETI

Ovo se u suštini odnosi na vežbe koje pomažu da se krećete i osećate bolje u svakodnevnom životu. Ove vežbe često oponašaju pokrete koje radite van teretane, na primer iste mišićne grupe su aktivne dok radite čučanj i dok se saginjete da vežete pertle.

Za zdravo srce: Najbolji HIIT trening koji sagoreva 800 kalorija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *