7 razloga zašto je plivanje kralj svih vežbi - Men`s Health

7 razloga zašto je plivanje kralj svih vežbi

Ukoliko imate nameru da ispunite sve fitnes ciljeve; da izgubite višak kilograma, unapredite kondiciju i izgradite snažne mišiće, onda je plivanje pravi izbor za vas jer vam pruža te mogućnosti kao retko koji drugi sport. Povrh svega, plivanje obezbeđuje aktivaciju mišića celog tela uz minimalan rizik od povreda. Bivša triatlonka i trener plivanja Eni Emerson za magazin Coach otkrila je najvažnije benefita ovog bazičnog sporta.

UNAPREĐUJE KARDIO PERFORMANSE

Uz plivanje ćete postati vitkiji, posebno ukoliko ga često praktikujete i imate dobru tehniku. “Istina je kada kažu da što bolju tehniku imate, to ćete više dobiti od plivanja, posebno u pogledu sticanja bazične kondicije i podizanju kardio kapaciteta”.

Vaterpolo trening za celo telo: Ovako se gradi figura zbog koje se devojkama vrti u glavi

AKTIVIRA MIŠIĆE CELOG TELA

Svi smo bar jednom bili zadivljeni gledajući tela vrhunskih plivača na velikim takmičenjima. Sasvim je jasno da vam nekoliko krugova na lokalnom bazenu neće transformisati telo onako kako vi želite, ali će plivanje definitivno vrlo brzo uticati da svi mišići na vašem telu budu veći i snažniji. “Neki ljudi imaju genetsku strukturu koja im dozvoljava da mnogo brže oblikuju trbušnjake u odnosu na druge. Međutim plivanje ima tu prednost da u isto vreme radi na vašim slabostima ali i da dodatno pogađa vaše jače strane. Tako ćete u isto vreme raditi na snazi jezgra, mišićima nogu i gornjeg dela tela”, dodaje Emerson.

NEMA STRAHA OD POVREDA

Zbog otpora vode i podrške telu, plivanje pruža mogućnost kvalitetnog vežbanja bez preteranog izlaganja stesa gornjih i donjih ekstremiteta. “Plivanje je jedan od retkih sportova u kome je mogućnost povrede minimalan. Jedini mogući problem su manje upale mišića i tetiva, to je sve”, kaže bivša triatlonka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *