Zašto je važno vežbati mišiće vrata? - Men`s Health

Zašto je važno vežbati mišiće vrata?

Trening za mišiće vrata je važan zbog nekoliko aspekata. Kao prvo on je izuzetno značajan za one koji se bave kontaktnim sportovima, poput ragbija, američkog fudbala, hokeja i naravno svih borilačkih veština. Jak vrat smanjuje jačinu udarca i minimalizuje mogući potres mozga nakon udarca u glavu.

U sportovima sa dosta povlačenja kao što su rvanje i džudo snažan vrat često pravi razliku između pobede i poraza. Mnogi iskusni borci upravo koriste vrat kao dodatno oružje u svom borilačkom arsenalu. Posebno je to vidljivo u boksu, a veliki šampioni kao što su Majk Tajson i Entoni Džošua veliku pažnju posvećuju treninzima ovog dela tela.

MANJA ŠANSA ZA POVREDE, A VEĆA ZA BOLJE REZULTATE: 3 vežbe za snažan vrat

Takođe, jaki mišići vrata su dobar temelj za kvalitetan mišićni rast gornjeg dela tela. Rezultati istraživanja su pokazali da kada se ojačaju ekstenzori vrata, ojačaju se i gornji ekstremiteti. Egzaktan fiziološki mehanizam još nije utvrđen, ali iskustva su pokazala da jak vrat po pravilu znači i brži mišićni rast gornjih ekstremiteta.

Jak vrat pomaže i ispravljanju abnormalja u držanju tela. Učestalo sedenje ispred kompjutera ima velik uticaj na bol u vratu i loše držanje. Stoga je važno da s vremena na vreme ubacite vežbe za vrat u svoj redovni trening. A kada govorimo o važnosti vežbanja ovog dela tela u prilog tome idu i statistike koje su otkrile da svako pomeranje i dislociranje vrata za samo 0.5 cantimetara utiče na starenje istog za 5 godina.

I bodibilderi redovno vežbaju vrat jer tako obezbeđuju neophodnu simetriju tela. Klasične proporcije simetričnog tela zahtevaju da vrat, fleksori podlaktice i listovi imaju iste vrednosti.

BEZ BOLA: Rešite se napetosti u vratu za samo 60 sekundi

Pročitajte i  Dvodnevni plan treninga za kamene grudi!
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *