Mrtvo dizanje i njegove najpopularnije varijacije - Men`s Health

Mrtvo dizanje i njegove najpopularnije varijacije

Znate već kada neka vežba postane previše popularna uglavnom je velika većina ne radi pravilno, upravo zbog toga ćemo vam objasniti kako se pravilno radi obično mrtvo diaznje, ali ćemo vam predstaviti i neke od najpopularnijih varijacija ove vežbe.

MRTVO DIZANJE
U početnom položaju veoma su opterećene podlaktice jer one drže šipku. Veliki leđni i trapezasti mišić su potpuno rastegnuti, kao i mišići zadnjice i zadnji deo bedrenih mišića. Donji leđni i trbušni mišići pak potpuno su zategnuti pošto stabilizuju pravilno držanje kičme. Prilikom dizanja šipke kontrahujju se zadnji bedreni i mišići zadnjice koji istovremno dižu gornji deo trupa iz horizontalnog u vertikalni položaj. U gornjem delu kretanja, aktivno se uključuju mišići gornjeg dela leđa koji vuku unazad rameni pojas kako bismo šipku mogli da držimo uz telo. Kod spuštanja u početni položaj, mišići ”rade“ obrnutim redosledom – oni koji su se ranije grčili, sada se rastežu.

Pročitajte i: Džoni Džekson – Dizanje iz mrtvih

MRTVO DIZANJE SA NATHVATOM
Zauzmite položaj za izvođenje vežbe mrtvo dizanje i uhvatite šipku nathvatom. Palčevi su vam okrenuti prema bedrima. Tako ćete dodatno opteretiti mišiće podlaktice i time povećati čvrstinu hvata.

SUMO MRTVO DIZANJE
Stopala postavite šire od širine ramena, pod uglom od 45 stepeni (okrenuta prema spolja). Izvođenjem vežbe na opisani način dodatno ćete opteretiti unutrašnji deo bedrenih mišića i smanjiti pritisak u lumbalnom delu kičme.

JEDNORUČNO MRTVO DIZANJE
Uzmite samo jedan teg i držite ga uz bok. Zatim počnite da izvodite vežbu na opisani način i tako dodatno  opteretite sekundarne mišićne grupe koje moraju više da se angažuju da bi vam kičma ostala u pravilnom položaju. Kad završite vežbu jednom rukom, nastavite je drugom.

Pročitajte i  Stojeće ili sedeće podizanje na prste - šta je efikasnije?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *