Sprintom do većih mišića! - Men`s Health

Sprintom do većih mišića!

Osnovna prednost sprinta je činjenica da ubrzava proces hipertrofije mišića. Stoga, razmišljajte o sprintu kao o sekundarnoj tehnici za sticanje mišićne mase koja će vam značajno pomoći da što pre dođete do željenog fitnes cilja. Evo nekoliko ključnih razloga koji dokazuju ove tvrdnje.

VEŽBE BRZINE SMANJUJU PROCENAT MASTI U TELU

Treninzi brzine stvaraju veliku reakciju na naš metabolizam i tako snažno utiču na topljenje nagomilanih masnih naslaga. Prema tvrdnjama brojnih analiza, procenat masti drastično opada kako povećavamo obim vežbi za brzinu tela. Razlog tome je i podatak da ovaj vid fizičke aktivnosti značajno povećava potrošnju kiseonika posle vežbanja (EPOC) i tako pokreće potrošnju kalorija i do nekoliko sati nakon intenzivnog treninga.

Pogledajte i Trening za olimpijsku snagu i brzinu koji prži masne naslage

SPRINT UNAPREĐUJE NIVO ANEAROBNE KONDICIJE

Što više treniramo u takozvanoj zoni hipertrofije (70-85% 1 RM maksimuma u jednom ponavljanju) to je bolje za naš mišićni rast. Sprint može osigurati da specifični sistemi energetske podrške (alaktični i laktični) budu na optimalnom nivou tokom fizičke aktivnosti. Sve to će na kraju generisati bolji radni rezultat koji će rezultovati većim mišićnim rastom.

CENTRALNI NERVNI SISTEM KAO PODRŠKA

Sprinterski treninzi podstiču specifične adaptacije u našem neuromuskularnom sistemu, pomažući tako našem telu da generiše veću silu. Što brže generišemo tu vrstu sile, imaćemo više snage da kasnije tokom streninga snage podignemo veće težine. Kroz ovaj princip ćete mnogo brže izgraditi željeni volumen mišića.

Saznajte i Koliko bi trebalo da se odmarate tokom treninga?

VEŽBE BRZINE JEDAN VID PROGRESIVNOG OPTEREĆENJA

Šipke, bučice i ketlbel su neizostavni delovi treninga sa opterećenjem. Međutim, sprintevi nude jedan nekonvencionalan oblik treninga opterećenja, pre svega zbog velikog pritiska tokom trčanja na iste. Studije su pokazale da trenutak spuštanja stopala na tlo tokom sprinta ima veći udar na mišiće, čak i do tri puta u odnosu na standardne vežbe sa tegovima. Pomnožite broj koraka tokom sprinta i shvatićete koliko ova forma fizičke aktivnosti ima efekta na naše mišiće i njihov rast.

Pročitajte i  Lako do stotke

SPRINT JAČA MIŠIĆE KOJI SE RETKO AKTIVIRAJU

Spritevi su dobar opšti test snage mišića zadnje lože, jer su oni dominantna mišićna grupa tokom brzog trčanja. Specifični uglovi udara nogu koji se javljaju tokom sprintanja imitiraju glavnu vežbu za taj deo tela koja se radi u teretani- nožnu fleksiju. Upravo sprintevi pomažu u jačanju svih delova noge, posebno onih koji inače nisu aktivni tokom drugih pokreta. Takođe, snažna zadnja lože značajno pomaže kao podrška telu tokom treninga sa opterećenjem.

Sprintom do moćnih trbušnjaka: Evo kako da trčanjem izvajate čelično jezgro

PROGRAM

Sledeći program je dizajniran da poveća specifičnu snagu sprinterskih mišića i unapredi koordinaciju pokreta, fleksibilnost i mobilnost tela. Takođe eliminiše mogućnost istezanja mišića, što je česta pojava kod vežbača koji po prvi put započinju sprinterske treninge.

Prva nedelja: 5 x 10 sekundi sprinta na traci za trčanje

Druga nedelja: 5 x 20 metara sled sprinteva

Treća nedelja: 5-10 x 10 metara sprinteva

Četvrta nedelja: 5 x 20 metara sprinteva

Foto: Shutterstock

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *