Da li se njišete bez veze? - Men`s Health

Da li se njišete bez veze?

Ova vežba je neverovatno efikasna i pogađa nekoliko mišićnih grupa na vašem telu, ali na žalost, nju vrlo lako možete i da za**bete. A sa porastom interesovanja za girju i vežbe sa istom, greške se prenose sa vežbača na vežbača i vreme je da se stane na put ovoj epidemiji.

Zato vam mi predstavljamo 10 najčešćih grešaka kod ove vežbe i kako da ih ispravite.

RADITE ČUČANJ
Ovo spada u jednu od najčešćih grešaka. Iz nekog razloga, mnogi vežbači žele da sednu na girju kada je prilikom vežbe spuštaju između nogu. Ali girja klatno ne sadrži čučanj, sadrži samo pregib u trupu sa blagim savijanjem kolena.

Razlika? Tokom čučnja, vaši kukovi i vaša kolena se maksimalno savijaju. Tokom pregima, vaši kukovi prave maksimalni pregib, a vaša kolena minimalni.

Savijanje u kukovima, sve dok vaš torzo ne bude gotovo paralelan sa podom omogućava da se i vaše zadnje lože uključe u proces zamaha, a samim tim vam dozvoljava da snažno zanjišete girju ka gornjoj poziciji. Savijanje u kolenima vam ovo neće dozvoliti.

BOLE VAS DONJA LEĐA
Nakon nekoliko serija klatna, vaše zadnje lože bi trebalo da budu upaljene (u dobrom smislu). Ali ako vas bole donja leđa, verovatno je problem u vašem pregibu.

Evo nekoliko saveta kako da pravilno uradite pokret na dole: Navodite girju ka vašim preponama kada krene na dole (znamo da zvuči zastrašujuće, ali verujte nam). Kako se približavate vašem rajsferšlusu savijte se u kukovima i povucite malo lopatice jednu ka drugoj. Ovo će sačuvati vaša leđa u neutralnoj poziciji i efektivno uključiti u igru i zadnju ložu.

Pročitajte i: Zaljuljajte snažno

NE RADITE PLENK
Razmišljajte o klatnu kao vežbi koja sadrži dva konkretna pokreta: pregib u kukovima i vertikalni plenk. Plenk na vrhu vašeg zamaha je takođe veoma bitan.

Morate da napravite pravu liniju od glave do peta. Da biste ovo uspeli, zategnite svoja ramena, gluteuse, kvadricepse, trbušnjake i gurajte pete na dole. Sve u svemu gornja pozicija bi trebalo da izgleda kao da radite plenk, ali stojeći.

Pročitajte i  Napumpajte svoj biceps i triceps

OČI VAM LUTAJU
Kada pogledate dole i gore, zaboravljate na svoju formu. Držite pogled uvek ispred sebe, izaberite jednu tačku i gledajte u nju tokom cele vežbe.

FALI VAM KONTROLA
Girja je teška, tako da morate da proizvedete veliku količinu snage kako biste kontrolisali težinu. A ukoliko vi ne kontrolišete girju, girja će kontrolisati vas, a to vodi do povreda.

Evo kako da nabacite dodatnu snagu, nakon pregiba eksplozivno izbacite kukove napred. Napravite pokret kao da želite da bacite girju  ispred vas (nemojte to stvarno da uradite). Uradite ovo svaki put…

POSTAJETE SAMOUVERENI
Jednoručno girja klatno jeste sjajna vežba i za vaš kardio i za snagu hvata, ali nejednak teret vodi do uvrtanja i skretanja sa putanje. Ukoliko nemate personalnog trenera pored sebe koji će nekoliko puta da vam objasni pravilno izvođenje i ove vežbe, ostanite pri dvoručnoj verziji.

IDETE RUKAMA IZNAD GLAVE
Kada je u pitanju gornja pozicija, girja bi trebalo da završi negde između vaših kukova i ramena. Znaćete da ste došli do prave pozicije kada osetite da girja “lebdi” ili postaje beztežinska samo na sekund.

KONCETRIŠETE SE SAMO NA ZAMAH
Početak i kraj ove vežbe zaslužuju pažnju koliko i sam pokret. Što se bolje postavite to će vam i zamah biti bolji, tako da nemojte samo da bacakate girju okolo bez pravilnog stava. Pre početka stopala bi trebalo da budu čvrsto na podu, kukovi savijeni, leđa prava i oči uprte u jednu tačku.

I DALJE SE BORITE
Ni jedan tekst ne može da vam zameni girju u rukama. Ukoliko zaista želite da savladate girja klatno, zgrabite girju stanite pred ogledalo i probajte da vidite kakav vam je stav sa strane. Ukoliko imate i pomoć personalnog trenera tim bolje.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *