Zgibovi - kraljevi svih vežbi! Evo koliko često treba da ih radite - Men`s Health

Zgibovi – kraljevi svih vežbi! Evo koliko često treba da ih radite

Zgibovi su vežba koju možete da radite bilo gde, jer vam je potrebna samo šipka.

Međutim, odrediti idealni broj zgibova po seriji nije tako jednostavno, a zapravo – broj zgibova zavisi od vaših fitnes ciljeva.

OSNOVE

Izvođenje zgibova najviše pogađa vaše lat mišiće, koji su smešteni sa strane vaših grudi. Tokom izvođenja ove vežbe, angažuju se takođe i bicepsi, ramena i jezgro.

Saznajte i Šta morate da znate da biste pravilno izveli zgib

Pravilno izvođenje zgibova podrazumeva hvatanje šipke rukama koje su postavljene malo dalje od širine ramena, a tokom vežbe treba da se pobrinete da su vaši laktovi paraleni sa šipkom.

BROJ ZGIBOVA ZAVISI OD FITNES CILJA

Broj zgibova koji ćete uraditi zavisi od toga da li želite da izgradite snagu ili izdržljivost.

U studiji, koja je objavljena 2002. godine u European Journal of Applied Physiology, Gerson Kampos i njegove kolege su pokazali da su ljudi, koji su radili četiri serije sa po tri ili pet ponavljanja izgradili veću snagu dok su ljudi koji su izvodili dve serije sa po 20 do 28 ponavljanja izgradili veću izdržljivost.

Otkrijte i 9 hardcore varijacija zgibova koju nećete zaboraviti

Dakle, mali broj ponavljanja većom težinom će vas učiniti snažnijim, dok će vas veći broj ponavljanja manjom težinom učiniti izdržljvijim.

AKO ŽELITE SNAGU – RADITE MANJI BROJ ZGIBOVA

Ako želite da izgradite snažan gornji deo tela, radite serije s malim brojem ponavljanja i većom težinom. Ako vam je to prelako, onda povećajte težinu nošenjem pojasa s tegovima ili ranca s tegovima.

Ako koristite jednostavnu šipku za zgibove na otvorenom, pobrinite se da je šipka čvrsta pre nego što dodate težinu.

Pročitajte i  #Motivacija: Odel Bekam Jr. u pripremi za novu sezonu (VIDEO)

AKO ŽELITE IZDRŽLJIVOST – RADITE VEĆI BROJ ZGIBOVA

Povećajte izdržljivost tako što ćete raditi koliko god možete zgibova. Možda će vam na početku biti teško da radite više od nekoliko zgibova. Međutim, možete da radite poluzgib kako biste zadobili potrebnu izdržljivost i omogućili sebi da kasnije radite što više možete celih zgibova.

Pročitajte i 4 saveta za bolje izvođenje zgibova

Poluzgib ćete uradite tako što ćete stajati na stolici tako da vam se brada nalazi odmah iznad šipke. Uhvatite šipku kao da ćete uraditi ceo zgib. Visite na trenutak i onda se polako spustite u početnu poziciju.

UČESTALOST TRENINGA

Ne morate da radite zgibove svaki dan.

Dva do tri treninga s težinama nedeljno je dovoljno za većinu ljudi.

Pročitajte i Najbolja dnevna doza sklekova za kameno telo

Ukoliko želite zgibove da radite veći deo nedelje, razmislite od tome da ovaj trening ubacite u trening za gornji i donji deo tela kako biste izbegli previše treniranja iste grupe mišića.

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *