5 najboljih vežbi za vaša ramena - Men`s Health

5 najboljih vežbi za vaša ramena

Razvijanje mišića ramena bi trebao biti jedan od osnovnih ciljeva svakog muškarca, i to ne samo zbog širokih ramena koja privlače devojke, već zato što je riječ o najpokretnijim ali i najnestabilnijim spojevima unutar ljudskog tela. Zbog velikog opsega pokreta i mnoštva delova, od velike je važnosti da vam ramena budu jaka, fleksibilna i spremna da podnesu sav stres koji nosi treniranje, ali i razne aktivnosti sa kojima se susrećemo tokom života. Kako bi ojačali taj važan deo, donosimo vam pet najboljih vežbi čijim izvođenjem ćete ostvariti vaše rezultate.

Pročitajte i: Vežbajte sve tri glave svog ramena

SEDEĆI VOJNIČKI POTASAK
Jedna od najčuvenijih vežbi za ramena i ujedno i vežba koju svi znate (iako možda ne znate koji joj je naziv). Definitivno najbolja vežba kada su u pitanju prednji deltoidi uz aktivaciju ostalih. Možete da je izvodite sa šipkom ili sa bučicama, a važno je da istaknemo da preterivanje sa opterećenjem kada je ova vežba u pitanju, ništa neće dobro doneti. Jedino što ćete zaraditi je dugotrajan povreda ramena.

PREDNJE PODIZANJE BUČICA
Iz razloga što direktno cilja na prednje deltoide, ova vežba je jedna od najefikasnijih vežbi za ramena. Može da se izvodi naizmenično ili istovremeno sa obe ruke. Za potpunu efikasnost ipak je važno pravilno izvođenje, a to znači da bučicu podižete do nivoa očiju, zadržavate dve sekunde te nakon toga spuštate u početni položaj. Iako se vežba može izvoditi i sa šipkom zbog manjeg opterećenja na karlicu preporučuje se rad sa bučicama.

LATERALNO PODIZANJE BUČICA
Evo vežbe koja najviše utiče na izgled vaših ramena, odnosno na njihovu širinu. Povećanje širine ramena se postiže bočnim podizanjem težine, a pri izvođenju vežbe vodite računa da vam se ruke u laktovima ne savijaju previše. Vežbu možete da izvodite jednom po jednom rukom naizmenično, ili istovremeno.

Pročitajte i  Moćna trojka za čelične trbušnjake

OBRNUTO PODIZANJE BUČICA U SAVIJENOM POLOŽAJU
Za razliku od prednjeg i srednjeg deltoida, zadnji se često zapostavlja što je velika greška. Zato radite ovu vežbu kako bi vaša ramena u potpunosti napredovala. Vežba se izvodi u sedećem savijenom položaju, tako da se grudi primaknu kolenima, te se polako, bez većeg savijanja laktova bučice sa poda podižu do maksimalne visina.

JEDNORUČNI POTISAK BUČICOM
Ovu vežbu kombinujte sa čučnjem tako da se spustite u čučanj, uzmete jednu bučicu i podignete se u uspravni položaj zadržavajući bučicu odmah iznad ramena. Ruku sa bučicom podižete do najviše moguće tačke nakon čega se vraćate u početni položaj.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *