5 najtežih street workout vežbi - Men`s Health

5 najtežih street workout vežbi

Nije lako odrediti najteže elemente u sportu u kojem granice ne postoje. Nakon što postignete nešto za šta većina ljudi misli da nije moguće, pogledate ljude iz Rusije ili Ukrajine i vidite kako izvode puno teže stvari.

Navešćemo neke od najtežih elemenata koji se izvode u savremenom street workoutu. Lako je primetiti kako nijedan od ovih vežbača ne koristi nikakav teg. Radi se o treningu isključivo sa težinom vlastitog tela. Često se postavljaju pitanja tipa ”Ali kako ću napredovati ako ne dodajem opterećenja?” Jednostavno: oduzimanjem poluge. Što kraću polugu koristimo, to je element teži.

Uzmimo za primer front-lever. Početnik obično kreće s’ tuck (zgrčenom) varijantom. Pružanjem nogu i ravnanjem leđa oduzimamo polugu i činimo element višestruko težim.

Sada ne radimo samo na snazi, već i na koordinaciji, stabilizaciji zglobova itd. Ne izolujemo jednu veliku mišićnu grupu, nego razvijamo i sve one male mišiće koji se nalaze direktno oko zglobova. To nam omogućava razvoj kako izuzetne snage, tako i zdravog i funkcionalnog tela, navodi se na sajtu body.

Zanimljivo je da napredni vežbači koji se bave ovakvom vrstom treninga, bez ikakvog iskustva u teretanama, bez problema izvede zgib sa duplim opterećenjem (80 kg masa vežbača + 80 kg dodatnog opterećenja oko pojasa) ili dižu neverovatne kilaže na benchu.

Konačni rezultat je da vežbačevo telo postaje jedna izuzetno efikasna celina koja ne koristi samo velike mišićne grupe, nego uz brojne sinergiste sa lakoćom savladava veliki otpor, i to na maksimalno siguran način za vezivno tkivo. To je opet samo deo cele priče, jer napredniji vežbači u trening ubacuju i akrobatiku (salta i sl.), balansiranje (varijacije stajanja na rukama) itd.

Elementi nisu poređani po težini jer će nekome lakši biti jedan element, a drugome drugi. U svima njima nepotrebno je reći koji su mišići najviše aktivirani jer se koristi doslovno celo telo, od vrata do nogu.

Pročitajte i  Jeste li spremni da testirate svoje mogućnosti?

Vežbe:

PLANCHE
Pravilan planche podrazumeva u potpunosti ravne ruke, celo telo horizontalno sa podlogom i leđa koja su ravna, a ne savijena. Predvežbe počinju s’ tuck (zgrčenom) pozicijom, a dele se na statičke (varijacije izdržaja) i dinamičke (varijacije sklekova).

CLOSE-TO-IMPOSSIBLE (CTI)
Pozicija u kojoj su ruke horizontalne s’ podlogom, a telo je vertikalno. Idealna i potpuno ravna pozicija je zbog zakona fizike zaista nemoguća, no zato se ovaj element i zove CTI. S’ predvežbama počinjemo tek kada već dostignemo napredan nivo pripremljenosti. Prvo se rade izdržaji s’ potporom na nogama (npr. drugi vežbač koji sprečava da se zarotiramo u poziciju front-levera), a zatim se ta potpora smanjuje.

ONE-ARM-FRONT-LEVER
Postoji samo nekoliko street workout vežbača na svetu koji drže pravilan OAFL. Idealno, celo telo bi trebalo biti horizontalno s’ podlogom, a ruka na kojoj se držimo pružena. Predvežbe: FL s’ opterećenjem, front-lever pull ups, one-arm front-lever s tegom u drugoj ruci itd.

FRONT-LEVER-PULL-UP
Prilično lakši od OAFL-a, no opet se vraćamo na važnu stavku forme kao i kod planchea. Ukoliko forma nije idealna, relativno brzo ćemo doći do FLPU-a, ali s’ lošom formom. Pravilna forma značila bi da se ravna pozicija tela uopšte ne menja tokom koncentričnog i ekscentričnog dela vežbe. Predvežbe su zgibovi u tuck (zgrčeni), advance-tuck (zgrčeni s ravnim leđima) i straddle (s raširenim nogama) varijanti.

VICTORIAN ON PARALLEL-BARS
Element koji je preuzet iz gimnastike i izvodi se na karikama, jedna je od najtežih pozicija u koju ljudsko telo možemo dovesti. Radi se o elementu gde je telo horizontalno s’ podlogom, a ruke nisu iznad površine, nego pored. Nekoliko izuzetno jakih street workout vežbača poprilično je napredovalo u ovom elementu na paralelnim ručkama.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *