Gde grešite kada trenirate noge? - Men`s Health

Gde grešite kada trenirate noge?

Ništa ne može tako dobro da unapredi izgled odlično istreniranog torza poput snažnih nogu sa lepo oblikovanim velikim mišićima. Istovremeno, ništa ne može gore degradirati kompletnu “apolonsku” građu gornjeg dela tela kao što to mogu učiniti nerazvijene i tanke nožice koje ceo dojam nekada čine i smešnim.

Zbog svega toga iako treninzi nogu nisu toliko atraktivni i zanimljivi kao što je to slučaj sa treninzima grudi i ruku, definitivno ih treba zavoleti i uopšte ne pomišljati na njihovo preskakanje. Osim toga, treninzi nogu nisu bitni samo sa estetske strane, strane koju otkrivamo nošenjem šorca i kupaćih gaća, već postoje daleko veći razlozi za ozbiljniji pristup vežbanja ove mišićne grupe:

– Povećanje snage kompletnog tela

– Pojačanje lučenja testosterona

– Pojačanje lučenja hormona rasta

– Povećanje ukupne mase

– Pozitivni efekti na nervni sistem

– Stabilnost i bolji balans

Kada smo rešili učestali problem preskakanja i kompletnog izbacivanja treninga nogu, sada možemo preći na ostale probleme u vidu grešaka koje vežbači najčešće prave na treninzima.

POGREŠAN NAČIN IZVOĐENJA VEŽBI
Greške pri izvođenju vežbi prilikom treniranja nogu uglavnom drastično smanjuju napredak, ali ono što posebno treba imati na umu je to da greške u ovom slučaju mogu izazvati i brojne povrede.

Prva i osnovna stvar na koju treba uVek voditi računa je položaj kičme i ispravljenost leđa. Ukoliko nam je donji deo leđa i blago savijen prilikom izvođenja čučnjeva, a posebno mrtvog dizanja (za zadnju ložu), tada rizikujemo povredu diska koju bi kasnije mogli vuči čitav život. Ipak, ako vodimo računa o tome i ako za podizanje većih kilaža uz to stavimo i pojas koji pruža podršku ovom krhkom delu našeg tela, prostora za brigu nema, i izvođenje ovih kraljica svih vežbi postaje potpuno sigurno.

Loša poza i loš opseg pokreta prvenstveno je izazvan prevelikim kilažama sa kojima se trenira, pa zato ne treba preterivati jer u velikoj želi za napretkom na ovaj način je moguće pogubiti većinu beneficija koje bi inače imali da je težina na šipki prihvatljivija. Naravno, ne treba trenirati ni sa premalim kilažama, jer se tada opet gubi efekat koji je inače moguće ostvariti. Poslednja stvar koju u ovom slučaju treba napomenuti je to da su vežbe sa slobodnim težinama najbolje za napredak nogu, te da svaki pokušaj izvođenja čučnjeva na Smith mašini smanjuje njihovu delotvornost.

Pročitajte i  Evo kako možete da izdefinišete svoje telo!

PRESKAKANJE VEŽBANJA ODREĐENIH MIŠIĆA
Zadnja loža nije i ne može biti toliko vizuelno atraktivan mišić koliko je onaj koji je s prednje strane – kvadriceps. Ipak, to ne znači da treba biti na nižem prioritetu budući da i lože igraju jako bitnu ulogu u čak i u vizuelnom smislu iako nam se “na prvu” tako ne čini. Noge nikada neće izgledati savršeno istrenirano ako je njihova pozadina, koja se vidi i sa (unutrašnjih) strana nedovoljno razvijena. Osim toga, preskakanjem treninga proizvodi se disbalans koji nije dobar ni za pravilan raspored tereta prilikom kretanja, a zahvaljujući često povezanim vežbama zadnje lože i gluteusa, istovremeno se odričemo i treninga ove druge važne mišićne grupe (prvenstveno zbog podrške kičmi).

Česti su slučajevi grešenja i prilikom naizgled jednostavnih treninga listova. Listovi se ne vežbaju samo na spravi za uspravno podizanje na prste jer se list sastoji iz dva mišića gastrocnemiusa i soleusa, a uspravnim podizanjem na prste pogađa se samo prvi. Za vežbanje drugog dela lista, onog najvećim delom unutrašnjeg koji daje obim listu, potrebno je raditi i vežbu podizanja na prste sa savijenim kolenom. Još je važno dodati da je struktura listova nešto drugačija od strukture svih ostalih mišića, te ih je moguće baš kao i stomak trenirati više puta sedmično bez da ih pretreniramo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *