Fatalne greške koje pravite posle treninga - Men`s Health

Fatalne greške koje pravite posle treninga

PRESKAKANJE ISTEZANJA

Kada završite trening, potrebno je dobro istezanje mišića koje smo vežbali. Ne samo da ćete na taj način postati fleksibilniji već ćete pomoći telu da se brža oporavlja i unapredi rast mišića.

Foto: Idealno.rs / Bigstock

PREVIŠE INTENZIVAN KARDIO

Nema ništa loše u dvadesetominutnom kardio programu nakon treninga, ali ako je taj kardio program preintenzivan doći će do delovanja određenih fizičkih i hormonalnih mehanizama koji vode do mišićne hipertrofije. Najbolja opcija je razdvajanje kardio i treninga snage u vremenu od pet sati.

Užina ispod 280 kalorija: 6 najboljih obroka nakon treninga

PREDUGO BEZ HRANE

Nakon intenzivnog treninga u teretani vašem organizmu su potrebni određeni nutrijenti, posebno amino kiseline i ugljeni hidrati. Ovi nutrijenti su važni za oporavak oštećenog mišićnog tkiva i kao hrana za iscrpljeni nervni sistem. Pokušajte da ubrzo nakon treninga konzumirate kvalitetne obroke.

Oporavite se od upale mišića na prirodan način
Foto: Shutterstock

IZBACIVANJE PROSTIH UGLJENIH HIDRATA

Od vitalne važnosti je brzi unos odgovarajući namirnica neposredno posle treninga. S obzirom da je telo spremno za apsorbovanje ugljenih hidrata u nameri da poveća glikogen u mišićima posle treninga, preporučuje se uzimanje ugljenih hidrata sa visokim glikogenskim indeksom. To su pre svega namirnice kao što su beli pirinač, beli krompir i pirinčane galete koje brzo ulaze u krvotok i tako podižu nivo insulina u telu.

Vežbe koje sagorevaju kalorije satima nakon treninga!

BEZ WHEY PROTEINA

Zbog činjenice da se whey protein vrlo brzo vari i tako snabdeva mišiće neophodnim amino kiselinama, smatra se najboljim izvorom proteina. Izuzetno je važno da se unese u organizam nakon intenzivnog treninga, posebno ako je vaš cilj sticanje velikih mišića.

Proteini za doručak: Napravite energetsku bombu
Foto: Shutterstock

UNOS PREVIŠE MASNIH NAMIRNICA

Cilj posle svakog treninga bi trebalo da vam bude dovoljan unos ugljenih hidrata i amino kiselina koji će putem krvotoka što pre doći do mišića. Masne namirnice usporavaju varenje, pa je to jedna od najvećih grešaka koje možete uraditi.

Pročitajte i  Namirnice koje će smanjiti nivo lošeg holesterola

PRESKAKANJE SUPLEMENATA

Nema ništa važnije od dobrog treninga i pravilne ishrane, ali pametan unos suplemenata može drastično promeniti čitav proces na bolje. Kreatin, glutamin i leucin su suplementi koji trebaju biti vaš saveznik u treningu.

5 najboljih suplemenata za oporavak nakon treninga

MANJAK SNA

U savršenim okolnostima najidealnije bi bilo odspavati sat vremena posle treninga. Tako ćete pomoći oporavku mišića i nervnog sistema, ali za većinu ljudi to je nedostižan cilj. Preporučuje se da ako već nemate vremena za dremku, onda izbegavate velike fizičke napore posle treninga. Potrebno je malo vremena da se odmorite, opustite i uzmete obavezan obrok posle treninga. Tako ćete započeti proces kvalitetne izgradnje mišića.

Foto: Shutterstock

Šta ne bi trebalo da jedete nakon treninga?

Foto: Profimedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *