3 saveta Krosfit šampiona - Men`s Health

3 saveta Krosfit šampiona

Ali to su njih dvoje zapravo i uradili i to u dva navrata na Krosfit Igrama 2011. i 2012. godine. Prvi put je bilo teško, a drugi put i jedno i drugo su veoma lako odbranili svoje titule i ostali na vrhu sveta, vodeći nad drugoplasiranim sa 199 bodova razlike (kad im se spoje bodovi).

A kada samo pomislite da njih dvoje pre 2009. godine nisi nikada kročili na Krosfti trening. Uzmite po neki savet iz njihovog priručnika i iskoristite njhovo znanjeza vaš plan treninga.

NEMOJTE DA ODUSTANETE ZBOG UPALE
“Sve nas uvek nešto boli, pa tako i mene, a ja sam u porpilično dobroj kondiciji”, priznaje Eni, koja ostaje potpuno hidrirana pre, za vreme i posle treninga kako bi ubrzala oporavak mišića.”Nemojte da prestanete i onda da se vratite nekoliko nedelje kasnije, da sve probate ispočetka. To je mnogo gore. Zapamtite, niste sami, svi koji treniraju imaju upale, morate izdržati. Na kraju ćete se mnogo zabaviti”.
Još jedan način da opustite napregnute mišiće su ledene kupke. Iako to i nije baš najprijatniji način da se opustite posle jakog treninga, potapanje u hladnu vodu može da smanji upalu mišića za nekih 15 do 20% u narednih 24h, a nekad čak i do 96h. Gledajte da vam voda bude negde između 12 i 15 stepeni i probajte da izdržite tako potopljeni od jedan do pet minuta.

ODRŽAVAJTE TRENING SVEŽIM
“Jedna od pozitivnih stvari na Krosfitu je činjica da naučite mnogo stvari, ali takođe je jako teško da vam treninzi dosade, pošto radite mnoštvo različitih vežbi za iste mišićne grupe”, kaže Froning, koji je odrastao kao bejzbol igrač u Tenesiju. “Kada sam bio mlađi, želeo sam da nas trener tera da više radimo neke funkcionalne pokrete kao što je mrtvo dizanje, čučnjevi, umesto stalnog ponavljanja starih bodibilderskih vežbi za bicepse, kao što je biceps pregib, koji nas zapravo nije spremao za utakmice”

Pročitajte i  Najbolji mišići u svetu poznatih pripadaju...

Ali funkcionalni pokreti nisu dobri samo za Krosfit, oni unapređuju vaš atletizam, a evo i dokaza za to. Naučnici su isptali 18 različitih istraživanja koji su analizirali koristi koristi čučnja i otkrili da je ova vežba povezana sa poboljšanjem brzine, skoka i ubrzanja, bar tako tvrde rezultati časopisa  The Journal of Strength and Conditioning Research.

ZAPALITE SVAKI MIŠIĆ
“Nekada sam se za mnoge pokrete, dosta oslanjala na svoje leđne mišiće,” kaže Torsdotir, bivša gimnastičarka sa Islanda. “Kada sam počela da vežba, Krosfit, angažovala sam više svoje jezgro i ostale mišiče, tako da sam skinula pritisak sa leđa” kaže ova plavuša koja je visoka 170cm ima 66 kilograma i iz mrtvog dizanja vuče nekih 165 kilograma.

Ako želite da zaštite svoju kičmu dok kidate ponavljanja u teretani, stegnite vaše jezgro. Evo i kako: Počnite od gluteusa. Stiskanjem ovih mišića zaključavate šarku koja se nalazi između krsta i lumbalne regije, a kao rezultat vaš donji deo leđa i kukovi se kreću kao celina. Zatim aktivirajte jezgro, to je jednostavno stegnite trbušnjake kao da neko namerava da vas udari u stomak, ali nemojte da uvlačite isti, to će vam poremetiti disanje. I na kraju povucite vaše lopatice na dole i zaključajte ramena. Tako ćete pomoći vašem gornjem delu leđa i smanjiti rizik od hiperekstenzije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *