Kako se pravilno izvodi prednji čučanj - Men`s Health

Kako se pravilno izvodi prednji čučanj

Evo zbog čega bi to ipak trebalo da radite: manje ćete opteretiti kičmu a više naglasiti kvadricepse. A pošto je ova vežba teža od običnog čučnja s tegom, iste rezultate u građenju mišića možete postići i s manjim opterećenjem. “To će vam takođe omogućiti da se više usredsredite na pravilno izvođenje vežbe“, kaže Darkin. Evo četiri ključna koraka pomoću kojih ćete je savršeno savladati.

Pročitajte i: 4 razloga za prednji čučanj

NE STEŽITE ŠIPKU
Šipka treba samo da se oslanja na po tri prsta svake ruke. “Težinu tega treba da držite ramenima, a ne rukama“, kaže Darkin.

DIGNITE LAKTOVE
Neka vam nadlaktice budu paralelne s podlogom, a laktovi blago okrenuti ka unutra. “Tako će šipka ostati na mestu a smanjićete i pritisak na ručne zglobove“, tvrdi Darkin.

POLAKO SE SPUŠTAJTE
Potiskujte kukove unazad i spuštajte ih između kolena. “Ako se saginjete ili prebacujete svoju težinu napred, suviše ćete opteretiti kolena“, upozorava Darkin.

OKRENITE VRHOVE STOPALA KA SPOLJA
I držite kolena poravnata s njima, dok se budete spuštali u čučanj. “Dopuštajući da vam se kolena zarotiraju ka unutra, pojačavate opasnost od povrede“, kaže Darkin.

Pročitajte i  Spas je u trbušnjacima
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *