Otkrivamo: Kako je medicinka dobila ime - Men`s Health

Otkrivamo: Kako je medicinka dobila ime

Otkrivamo: Kako je medicinka dobila ime

Za početnike u sportu i vežbanju, medicinka predstavlja deo mnogih raznovrsnih sprava za oblikovanje tela. Pored velikog značaja za izgradnju mišića, medicinka ima široku upotrebu u različitim oblicima fizikalne terapije.

Pročitajte i 10 najboljih vežbi sa medicinkom

ISTORIJA MEDICINKE

Istorija medicinske lopte je malo poznata. Ipak, znamo da njena upotreba datira od pre 3.000 godina, kada su je koristili persijski rvači za jačanje muskulature. U antičkoj Grčkoj, Hipokrat je medicinsku loptu smatrao odličnim sredstvom za lečenje bolesnika koji imaju problem sa pokretljivošću. Znajući koliki je njen značaj po telo, Hipokrat je savetovao ljude da svakodnevno koriste medicinku kako bi poboljšali svoje zdravlje.

Pročitajte i Trening sa medicinkom

NASTANAK TERMINA

Priča o medicinkama nas vraća na sam početak, kada je zapravo nastao ovaj termin. Reč “medicina” dugo je bila sinonim za reč “zdravlje”. Tako je i nastao ovaj termin.

Pročitajte i Sa medicinkom do uspeha

U vreme renesanse, poznati doktor Hieronimus Merkurijalis, savetovao je ljude različitih nivoa fizičke sposobnosti da obrate pažnju na medicinsku loptu koja se nalazila u njegovoj knjizi De Arte Gymnastica pod novim nazivom, medicinska gimnastika. U ovom slučaju, upotreba termina “medicinska” imala je za cilj da istakne značaj ove lopte po zdravlje ljudi: kao sredstvo za lečenje povreda ali i sprečavanje nihovog nastanka.

Pročitajte i Vrhunski trening sa medicinkom

Danas, koristimo termine medicinska lopta i medicinka. Ovaj termin nastao je 1889. godine, kada ga je skovao profesor Robert. U objavljenom članku u magazinu Scientific American, Robert je predstavio termin “medicinska lopta” vodeći se činjenicom da korišćenje lopte jača telo, podstiče bolje varenje, obnavlja i čuva zdravlje ljudi.

Danas i dalje koristimo ovaj termin iako smo svesni da termini “zdravlje” i “medicina” nisu više sinonimi, kao što su nekada bili.

Pročitajte i  Smestite se udobno

Pročitajte i Neverovatan trening sa medicinkom

ZANIMLJIVOSTI:

  • U antičkoj Grčkoj, medicinske lopte su često bile životinjska bešika napunjena salom.
  • Predsednik Huver je navodno bio veliki fan vežbanja medicinkom loptom. Postoji priča da je provodio mnogo vremena prebacajući je preko mreže, dok je hvatač sa druge strane vraćao nazad. Ova igra je poznata i kao “Huver-lopta.”

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *