Vruća aktuelna lista - Men`s Health

Vruća aktuelna lista

VRUĆE ZAGREVANJE
Vrhunske trenere i stručnjake za vežbanje sigurno nećete videti da se zagrevaju džogirajući ili radeći neke lagane vežbice pre nego što započnu trening dizanja tegova. Oni znaju da su vežbe za povećanje mišićne mase najbolji način da se zagrejete jer su ove vežbe usmerene direktno na vaše mišiće.Probajte da usadite u glavu ovu metaforu: “Pre nego što započnete vežbe, vaši mišići su kao zamrznuta šnicla—hladni, krti, i manje savitljivi,” kaže Martin Runi, lični trener, autor knjige Ultimate Warrior Workouts. Odmrznite se pametno — biće vam lakše da povećate mišićnu masu, sagorite masti i sačuvate se od povreda. Runi preporučuje niz od sledeće dve vežbe.
 
Sunožni skokovi
Zauzmite stojeći stav (ali ne fiksirajte kolena), a ruke savijte na 90 stepeni. Ne savijajući kolena, odskočite što brže ali sa i na vrh stopala, kao da preskačete konopac. Skočite onoliko puta koliko možete za 20 sekundi. Odmarajate se 20 sekundi, i ponovite dva puta.
 
Skokovi u raskoraku
Počnite iz pozicije četvrt-čučnja sa razmakom od samo 10 cm između stopala. Kolena držite pod istim uglom i glavu držite u ravni, skočite i dočekajte se na noge u poziciju veću od širine ramena. Odmah skočite ponovo u početnu poziciju. Uradite 10 ponavljanja što brže možete, i onda se spustite u čučanj sa širokom postavljenim stopalima i zadržite taj položaj 20 sekundi. Odmarajte se 10 sekundi, i ponavljajte još dva puta.
 
JEDNO VRUĆE SAGOREVANJE MASTI DA SE SVE PUŠI
Teška užad
Ne morate da pomerate noge brzo—ili čak uopšte—da biste ojačali srce i ubrzali gubljenje masti. Potrebna su vam samo dobra stara teška užad i želja da se oznojite. Ova užad se poslednjih godina sve češće može naći u teretanama jer treneri znaju da uz pomoć njih možete kreirati vežbe koje je lako savladati, a koje treniraju vaše srce. One su takođe povoljne po zglobove i aktiviraju mišiće u gornjem delu tela i duboke trbušne mišiće, kaže Robert dos Remedios, autor knjige Cardio Strength Training. Kada ih uporedite sa trčanjem, užad vam omogućavaju da duže održite nivo snage, što vam može pomoći da pokrenete metabolizam i popravite celokupnu kondiciju. Dos Remedios predlaže da to radite u intervalima tako da u svakom zamahujete konopcem (30 sekundi, koristeći obe ruke, menjajući ruke, ili čak radite i skok u raskoraku sa podignutim rukama) a da se posle odmarate 30 sekundi. Uradite onoliko ponavljanja koliko možete.
 
NAJVRELIJE VEŽBE ZA CELO TELO
Dizanje iz turskog seda
Najbolje su upravo one vežbe koje vas teraju da koristite skoro sve vaše mišiće. Lezite leđima na tlo sa ispravljenom levom i savijenom desnom nogom. Držite bučicu u desnoj ruci i ruku ispružite pravo iznad sebe. Spustite desnu petu na tlo, savijte levu ruku, i prebacite težinu na levi lakat i podlakticu. Sada se podignite sa levog lakta na levu šaku. Potisnite tlo desnom petom i levom rukom i uspravite se, držeći desnu ruku sa tegom opruženu iznad glave. Polako uradite čitav pokret unazad i vratite se u početnu poziciju. Uradite 5 ponavljanja, a onda teg prebacite u vašu levu ruku i ponovite.
 
VRUĆA TERETANA
Peak Performance, Njujork
Užad. Ruska zvona. Vreće sa peskom. Muškarci koji rade Peak Performance znaju da je podizati (ili gurati ili bacati ili vući) obične predmete u stvari najbolje vežbanje. “Izmenjeni trening za snagatore je moćan jer pokreće vaš metabolizam i izgrađuje vaše mišiće,” kaže vlasnik Džo Daudel. Slobodno isprobajte ovo kod kuće: stavite tegove u poklopac od metalne kante za smeće, i prikačite debeli konopac za ručku poklopca. Odaljite se malo i popustite konopac, a onda iz pozicije počučnja, povucite konopac ka telu, ruku preko ruke. Zakoračite unazad, i ponovite. Sad spustite konopac, uhvatite poklopce sa strane ispruženim rukama, i odgurajte ih u početnu poziciju, koristeći snagu nogu. Odmorite se 1 minut, i onda ponovite istim redom koliko god puta možete u toku 15 minuta.

Pročitajte i  Trening za trbušnjake sa šipkom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *