Aerobni trening: Rutina za popravljanje učinka - Men`s Health

Aerobni trening: Rutina za popravljanje učinka

Aerobni trening: Rutina za popravljanje učinka

Aerobni trening podrazumeva jačanje respiratornih (inspiratornih i ekpisratornih) mišića, kao i jačanje pluća.

Nedavna istraživanja su pokazala da treniranje interkostalnih mišića i dijafragme popravlja učinak treninga. Štaviše, magazin Sports Medicine je na osnovu analize rezultata čak 46 studija otkrio da trening respiratornih mišića značajno unapređuje izdržljivost u sportovima kao što su plivanje, biciklizam ili trčanje.

Isto istraživanje je pokazalo da su ljudi koji su koristili pri vežbanju sprave za jačanje inspiratorni mišića posle intervalnog treninga od šest nedelja ostvarili znatno bolje rezultate od onih koji ih nisu koristili.

Aerobni trening: Rutina za popravljanje učinka
Foto: Shutterstock

Otkrijte: 3 razloga da prestanete da izbegavate kardio

NIJE REČ SAMO O TRENDU

Jedna od najpopularnijih proizvoda ovog tipa silikonska maska s prilagodljivim otpornim ventilima, koja je veoma brzo postala veliki hit među profesionalnim sportistima, ali i rekreativcima. Gotovo da nema ni jednog MMA borca koji ne koristi trening masku u toku priprema za mečeve. Ovaj uređaj je drugačiji od drugih jer obezbeđuje ugljen-dioksid koji je kvalitetniji od onog koji se inače izdiše, pa je razmena kiseonika efikasnija, Kejsi Danford, izvršni direktor kompanije Training Mask.

Zahvaljujući tome, pH nivo u telu raste jer njer molekul kiseonika koji se vezuju za crvena krvna zrnca donosi više kiseonika do ekstremiteta. U drugom smeru, telo se oslobađa mlečnih kiselina i tako čisti organizam.

Pošto je maska prilagodljiva i može primati količine kiseonika koje vi želite,  mogu je koristiti ne samo sportisti koji se spremaju za velike napore nego i rekreativci.

PREDNOSTI

Stručnjaci ističu da ova maska poboljšava aerobnu i kardiovaskularnu izdržljivost. Kako piše Muscle and Fitness, tri treninga nedeljno tokom šest nedelja uz malu pomoć ove maske mogu značajno poboljšati rezultate. Pored toga, povećaće se i zapremina pluća, a protok kiseonika kroz krvotok biće još bolji.

Foto: Shutterstock

Pročitajte i  5 vežbi koje radite potpuno pogrešno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *