4 razloga zašto ste toliko prokleto umorni - Men`s Health

4 razloga zašto ste toliko prokleto umorni

Pazite na vaš san, uhvatite po 8 sati u toku noću, ali ujutru glava vam i dalje pada i nikako ne možete da shvatite zašto ste toliko umorni? Uzmite u obzir i ova 4 “gutača” energije.

U SUBOTU STE SPAVALI DO PODNE
Ne postoji većeg zadovoljstva od odlaganja alarma tokom vikenda, ali odlaganje vašeg dana ima i svoju lošu stranu, kaže doktor Kristofer Vinter. Kada imate ustaljen sistem spavanja vaše telo zna kada bi trebalo da se probudi, a kada da odmara. Međutim, nekoliko sati spavanja više može ceo taj sistem da sruši. Ako se svako jutro budite recimo u 6 ujutru, a vikednima spavate do 12, izgubili ste 6 sati dana, odložili ste svoj doručak i bukvalno zbunili svoje telo.  Vinter predlaže da vikendima spavate duže samo sat, do sat i po. Ustanite iz kreveta, napravite sebi neki doručak i ugledajte svetlost dana. Uvek možete da odremate popodne, ako vam se baš bude spavalo.

ZALEPLjENI STE ZA SVOJ PAMETNI TELEFON
Ovo smo vam možda već nekoliko puta rekli, ali ne škodi da ponovimo… Nemojte da nosite svoj mobilni u krevet! Plavo svetlo koje emitiju ovi telefoni može da zaustavi proizvodnju hormona melotonina, koji vas čini pospanim. Najbolje rešenje je da ugasite vaše telefon, “ne na silent, nego da ga skroz ugasite”, kaže doktor Vinter.

NISTE VEŽBALI PRE ČETIRI MESECA
Vežbanje je uobičajen recept za bolji san, ali težak trening danas ne znači da ćete večeras sapvati kao beba. Istraživanje sa Nortvestern univerziteta otrkilo je da regularnom vežbanju  treba 4 meseca pre nego što ublaži nečiju insomniju.

RAZMAZILI STE SVOG LJUBIMCA
Bilo da je pas ili mačka, vaš ljubimac bi trebalo da spava na svom mestu, a ne kod vas u krevetu. U novom istraživanju Mejo klinike, 10 odsto pacijenata otrkilo je da im ljubimci ometaju san u toku noći. Uobičajene smetnje koje proizvode ljubimci su hrkanje, mlataranje repom, lutanje po kući i maltretiranje da idu napolje. Naviknite ih da vam ne ulaze u spavaću sobu ili nikada nećete imati ni trenutka odmora.

Pročitajte i  Ako loše spavate rizikujete život

*A evo i kako neprospavana noć pre posla utiče na vas!*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *