Crossfit medot i treninzi - Men`s Health

Crossfit medot i treninzi

O osnovama crossfita i neka razmišljanja o ovom, relativno novom, i dosta kontroverznom načinu treniranja već ste sigurno čitali, a sad vam donosimo još neke od karakteristika i smernica na kojima se zasniva Crossfit sistem.

Kao što smo već rekli, Crossfit sistem razvijen je u Americi pre nekoliko godina i osim pojedinih elemenata nema ničeg posebnog. Od samog početka osnovni cilj crossfit metode treninga bio je da se kreira konkretan, svestran i raznolik fitnes program koji će povećati individualne sposobnosti za bolje suočavanje sa izazovima savremenog načina života. Osim raznolikosti i usmerenosti na celokupan psihofizički razvoj pojedinca, ovaj program je prepoznatljiv i jedinstven sa svojim naglaskom na maksimalni neuroendokrini odgovor, razvoj snage, funkcionalni pokret i razvoj uspešne strategije prehrane.

Iako je prihvatanje funkcionalnog treninga i važnost pokreta, a ne mišića kao osnovnog trenažnog sistema, kod naših trenera i instruktora još uvek na niskom nivou, crossfitovci se trude da to promiene. Nažalost još se uvek prečesto koriste izolovane tehnologije za razvoj određenih motoričkih sposobnosti, iako je odavno dokazan njihov limitiran uticaj na lokomotorni sistem čoveka te da nemaju ni približno takvu delotvornost kao funkcionalne vežbe.

Sa druge strane funkcionalnim treningom aktiviraju se mnogi mišići i zglobovi i stavljaju se u funkciju različitim delovima tela, što se postiže specifičnim kretanjem kod kog se telo savija u tri osnovne ravni-frontalnoj, transverzalnoj, sagitalnoj. Od tela sportista traži se da bude savršeno: sinhronizovano, koordinirano, čvrsto, snažno, delotvorno, fleksibilno, agilno, eksplozivno, brzo, i naravno, funkcionalno, što znači da sve te karakteristike ima u jednoj celini.

Iz tog razloga ideja je da se trening konstantno menja kako se telo nikad ne bi prilagodilo na ono što mu spremamo. Takođe vežbe se izvode maksimalnim intenzitetom ali u kraćim sekvencama upravo zbog toga što se na taj način postiže najbolji neuroendokrini odgovor organizma.

Pročitajte i  Nabacite masu uz ovih 8 vežbi

Međutim izuzetno je važno da se prilikom planiranja treninga poštuje princip individualizacije na način da se vežbe, intenzitet i opterećenje prilagode svakom pojedincu posebno, jer u protivnom mogli biste postići više štete nego koristi.

Vežbe sa kojima ćete se najčešće susretati u ovom načinu treninga biće olimpijska dizanja, vežbe snage bez tegova, elementi gimnastike, vežbe s vijačom, veslanje, trčanja, penjanja, vežbe pliometrije i mnoge druge.

Vežba se 3-5 dana u nedelji, dok su 2 dana obavezno predviđena za odmor.

Još jedna od bitnih karakteristika crossfit-a je i korištenje raznolikih, ali potpuno drugačijih rekvizita od klasičnih teretana. Tako ćete se prilikom ovog oblika treninga sigurno  susresti sa girjama, gimnastičkim spravama, medicinkama, wall ball-ovima, vrećama sa peskom, vijačama, pliometrijskim kutijama i mnogim drugim improviziranim pomagalima koja se mogu na neograničen broj načina primeniti u treningu.

Iako je donedavno bio rezervisan samo za vrhunske sportiste, vojsku i specijalnu policiju, ovaj izuzetno zanimljiv i delotvoran način vežbanja svakim danom postaje sve dostupniji za sve one koji traže izazov. Ali budite oprezni i pristupajte mu sa strahopoštovanjem, jer ovakav trening to zaista i zaslužuje.

PRIMERI TRENINGA

KELI
5 krugova vežbi na vreme
400m trčanja
30 skokova na kutiju od 60 cm
30 bacanja lopte o zid iz čučnja (lopte od 9 kg)

BARBARA
Ponoviti 5 krugova, pauza između krugova je tačno 3 minuta.
20 leptir zgibova
30 sklekova
40 trbušnjaka
50 čučnjeva

NIKOL
Cilj je izvesti što više rundi u 20 minuta. Zabeležite broj zgibova u svakoj rundi.
400m trčanja maksimalan broj zgibova koje možete napraviti…

A evo i kako izgleda trening crossfit šampiona!

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *