Potisak iznad glave, šipka ili bučice? - Men`s Health

Potisak iznad glave, šipka ili bučice?

Upravo za razvijanje ovih mišića, najbolje i najproverenije vežbe su svakako potisci iznad glave sa bučicama ili sa šipkom.

Sada se postavlja pitanje, šta je bolje, šipka ili bučice, da li odabrati prvu ili drugu varijantu, ili su i jedna i druga jednako važne?

POTISAK SA ŠIPKOM
Vežba koja spada u red najatraktivnijih i stoji odmah uz čuveni benč pres, čučnjeve i veslanja. Sa ovom vežbom, imate mogućnost da pogodite istovremeno prednju i srednju glavu deltoidnog kompleksa, a ako već trenirate sa šipkom, tada u izvođenju ponavljanja učestvuju i trapezi, tricepsi i gornji deo grudi.

Osnovna prednost šipke u odnosu na bučice je mogućnost većeg opterećenja, ali to istovremeno može biti i glavna mana, jer se povrede mnogo češće dobijaju na ovaj način u poređenju sa izvođenjem istih zahvata ali sa bučicama. Osim toga, neugodan položaj i žestok pritisak na završetak kičme mogu biti okidač za javljanje hroničnih bolova u predelu donjih leđa.

POTISAK SA BUČICAMA
Izvođenje ove vežbe je moguće češće videti nego izvođenje vojničkog potiska sa šipkom, a razlog je najčešće potpuno jednostavan – zato što je klupa za izvođenje potiska sa šipkom iznad glave zauzeta, a izbor bučica je u svakoj teretani prilično veliki.

Međutim, osim jednostavnosti, potisak sa bučicama ima i nekoliko drugih prednosti. Sa ovakvim načinom vežbanja, opterećenje je ravnomerno raspoređeno i ne postoji mogućnost varanja, odnosno ispomoći jedne – snažnije ruke onoj slabijoj, a zahvaljujući tome što je neophodno balansiranje sa tegom, u radu učestvuju i dodatna mišićna vlakna, pa je čak i zadnji deltoid nekada aktivan.

Zbog takvog raspoređivanja opterećenja na više mišićnih vlakana, slobodniji su pokreti i lakše se vlada teretom, a kada se svemu tome još doda da su bučice manje težine od tegova nanizanih na šipku, mogućnosti dobijanja povrede su drastično manje. Ipak, za veliku masu potrebne su i velike kilaže, samo što to može biti problematično kod ramena jer je sa jedne strane kruga rizik od slabog napretka, a ukoliko se pretera sa kilažom sa druge strane se nalazi veliki rizik od povreda.

Pročitajte i  V8 izazov: Tabata trening

Da zaključimo, svi imaju argumente za i argumente protiv jedne odnosno druge verzije, i u samom našem izlaganju neke osobe će odlučiti da je za njih primarno jedno, a druge će odabrati drugo. Bilo kako bilo, radi se o dve fenomenalne vežbe, pa bi najbolje bilo napraviti neku vrstu kompromisa i kombinovati izvođenje i jedne i druge vežbe za najbolji napredak, a istovremeno i kako se ne bi doveli do povrede ramena koja generalno spada u red najnezgodnijih.

Ukoliko ste ipak preterali sa težinama i povredili svoje rame, evo kako možete tu povredu da zalečite, a ukoliko vam je danas dan kada vežbate ramena 30 minutni trening za razvoj ovog dela tela možete da nađete OVDE.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *