5 najčešćih grešaka iz teretane - Men`s Health

5 najčešćih grešaka iz teretane

Saznajte koje se greške najčešće ponavaljaju u teretani i kako da ih ispravite.

NE RADITE PRAVI BROJ PONAVLJANJA
Morate da bazirate broj ponavljanja na osnovu vežbi koje radite i koje mišiće trenirate. Vežbe za gornji do tela vežbaju mišićna vlakna koja su građena za brze pokrete, pa bi zato trebalo da radite manji broj ponavljanja (šest do osam). Dok su mišići vaših nogu pravljeni za izdržljivost, tako da set od 12 ponavljanja više odgovara ovoj grupi mišića.

NISTE SE PRAVILNO NAMESTILI ZA BENČ
Ukoliko legnete sa ravnim leđima na benč klupu i laktove postavite na 90 stepeni, rizikujete povredu ramena, a takođe organičavate težinu koju možete da podignete. Povucite svoje lopatice unazad i savijte vaša leđa. Dok spuštate šipku, gledajte da vaše laktove savijete bliže vašim rebrima, a noge pribjte uz pod kako bi vam bile oslonac pri dizanju.

RADITE POGREŠNE SUPERSERIJE
Zgibovi i mrtva dizanja su neverovatne vežbe za vaša leđa, ali ako ih uparite to može da oslabi stisak vaše ruke, a to kao posledicu vuče manje performanse u narednim setovima. Takođe, izbegavajte uparivanje vežbi za trbušnjake i vežbe kao što su čučnjevi sa opterećenjem i benč, ova kombinacija će umoriti vaše jezgro i učiniće vas podložnijim za povrede.

ISTEŽETE POGREŠNE MIŠIĆE U POGREŠNO VREME
Istezanje mišića između setova može privremeno da ih oslabi. Bolja ideja je da istežete mišiće koji su suprotni onima koje upravo trenirate. Na primer, bolje da istežete grudne mišiće, između serija veslanja, koje kao što svi zanmo pomaže da izgradite leđne mišiće.

NE DIŽETE TEŽINE ZA VAŠ TIP TELA
Viši vežbači imaju problema kada su veća opterećenja u pitanju, jer su njihovi udovi duži. Ukoliko ste viši od proseka, pokušajte da skratite pokrete kod čučnjeva, zgibova ili benča, ali tako da i dalje osetite kontrakciju mišića.

Pročitajte i  Pravilo broj 1 u krevetu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *