Koliko su tačni brojači kalorija? - Men`s Health

Koliko su tačni brojači kalorija?

Stručnjaci su se složili da ti monitori često precene sagorene kalorije, i nisu baš ispravni za sve vežbe.

Prema onome što svi znamo, kad sagorimo više kalorija vežbajući nego što smo uneli tokom dana, telo počne da sagoreva rezerve masti. Prvi brojač kalorija je proizveden je davne 1977. godine. U laboratorijima, istraživači se oslanjaju na visoko specijalizovane monitore (EKG i druge precizne sprave). Zatim istraživači koriste otkucaje srca i razmenu kiseonika za direktno računanje sagorelih kalorija.

Ali, brojači kalorija u stvarnosti (teretani) se oslanjaju na mnogo jednostavnije formule. Monitori kalorija, prema naučnicima, varaju sistem. Oni kažu da monitori kalorija koriste formulu (koja varira od jednog do drugog uređaja) za predviđanje sagorelih kalorija po osobi tokom vežbanja, umesto korišćenja stvarnih kompleksnih podataka. Dakle, traka za trčanje u teretani želi da unesete godine i težinu, a na sagorevanje kalorija utiču još i pol, sastav tela i intenzitet vežbanja. Koje god podatke monitor ne traži, to znači da ih on sam pretpostavi na osnovu pilota istraživanja, ali još uvek to nije individualno i verodostojno. U svakom slučaju ukoliko želite da imate kvalitetan kardio trening, trebalo bi da upoznate sve kardio sprave.

Prema istraživanjima, monitori koji imaju dodatak oko zapeća ili ruke mogu biti tačni unutar 20 kalorija po satu. Mnogi monitori (FitBit, MotoAvtv, BodyBugg i Basis) imaju pristojno tačne formule predviđanja. Ali, neki monitori (uključujući one u teretani) mogu biti netačni u proseku za 5 do 25%, a neki čak i više. Tako, na postolju uređaja za praćenje kalorija, na prvom mestu su nosivi uređaji koji mere otkucaje srca i druge podatke, drugi su kalkulatori na spravama za vežbanje. Na trećem mestu su kalkulatori i aplikacije na internetu, koji ne daju i ne koriste nikakve povratne informacije.  

Kao zaključak, što više parametara morate da unesete, tačnije podatke ćete dobiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *