4 najveća mita o čučnjevima - Men`s Health

4 najveća mita o čučnjevima

Svi smo mi posebne jedinke.

Imajući to na umu, ne postoji ni jedan validan razlog za postojanje univerzalnih pravila u fitnesu, kao i u bilo kom sportu. Kada su u pitanju čučnjevi, naravno, svi znaju koji su osnovni saveti koje morate da pratite kako biste ostali zdravi i nepovređeni – ispravljena leđa, pravilno disanje, težinu raspodeliti na celo stopalo i stegnut abdomen. Dakle, ovo su osnovna pravila bez kojih ne možete da radite čučnjeve.

Ali kada su u pitanju ova pravila, sertifikovani privatni trener Li Bojs, nema baš reči hvale. On smatra da ne možete da gurate krug u rupu koja ima kvadratni oblik i da jednostavno postoje različite muskulature i različiti tipovi građe koji svako mora da prati.

MIT 1: STOPALA MORAJU DA VAM BUDU U ŠIRINI RAMENA
“Budimo realni. Ova poza možda može vizelno da izgleda privlačno kada se spuštate u čučanj, ali u ovom slučaju uopšte se ne obraća pažnja na anatomiju vežbača. Postoje ljudi koji imaju veoma široka ramena, tako da bi ih ova pozicija skoro postavila u sumo čučanj.”, kaže Bojs i dodaje, “Razmislite o građi karlice. Ova tvrdnja bi značila da se zglob kuka kod svake osobe nalazi na istom mestu, što jednostavno nije moguće. Kod čučnja najbitnije je da se stanete u početnu pozu koja će vam omogućiti najveću dubinu pokreta, opet u zavisnosti od vaše građe, tj. skeleta. Posmatrajte svoj zglob kuka, ukoliko vam je zglob kuka bliži spoljašnjem delu karlice onda je za vas bolji širi stav i obrnuto. Ukoliko ne slušate svoje telo velika je šansa da ćete se povrediti.”

MIT 2: VAŠA KOLENA NIKADA NE BI TREBALO DA PRELAZE VAŠE PRSTE
Ovo je verovatno jedan od najčešćih mitova kada su čučnjevi u pitanju.”Ako razmislite o bilo kom funkcionalnom scenariu, naša kolena prelaze prste na stopalima svakodnevno, kada idemo uz ili niz stepenice, kada sedimo u stolici i tako dalje. Ne bi trebalo da treniramo telo tako da izbegava ovaj fenomen. Nije loše za vaša kolena ukoliko to dozvolite. Ali to opet zavisi od skeleta, vežbač sa dugim nogama i kratkim torzom nikada neće moći da se spusti dovoljno duboko, zbog svojih proporcija.”, zaključuje Bojs.

Pročitajte i  Da li vam stvarno treba dezodorans?

MIT 3: NE IDITE ISPOD PARALELE
Mnogi vežbači i treneri izbegavaju da idu dublje u čučanj od trenutka kada su butine paralelne sa podom. Razlog ovo me je mit koji vam govori da ćete se ukoliko to uradite vremenom povrediti. “Kada odete ispod paralele, nećete se povrediti ukoliko vam leđa ostanu ispravljena, ukoliko povijete leđa, povreda će doći bez obzira da li radite dubok čučanj ili ne. Naravno, idealno bi bilo da isprobate svoju snagu pre nego što krenete da radite duboke čučnjeve”.

MIT 4: GLEDAJTE KA GORE, KAKO BI VAM LEĐA BILA PRAVA I KAKO BISTE VIDE GDE VAM JE CILJ
“kada radite bilo koju vežbu, tihi ubica vaše kičme je gledanje u plafon tokom same vežbe. Sve vežbe se najbolje rade kada vam je kičma u neutralnom položaju. Kada je u pitanju čučanj, malo spustite bradu dole i fokusirajte se na prostor ispred vas, negde oko samih kolena pri spuštanju.” , zaključuje Li Bojs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *