Naučnici otkrivaju: Bol je neizostavan deo vežbanja - Men`s Health

Naučnici otkrivaju: Bol je neizostavan deo vežbanja

Izgubite masne naslage, ali ne i masu

Bol tokom i posle vežbanja je neizbežban – Izgleda da je čovek koji je smislio “no pain no gain” izreku, najverovatnije govorio iz iskustva.

Sigurno vam je svima dobro poznat bol koji se javlja u mišićima par dana posle napornog vežbanja. Ako su u međuvremenu ispunjena dva uslova – da su mišići nahranjeni i da im je zatim omogućeno da se odmaraju, bol koji se pojavio sa zadrškom je odličan pokazatelj da mišići rastu.

ŠTA KAŽU PACOVI?

Na Univerzitetu u Floridi nedavno je obavljeno istraživanje na pacovima, kojima je u hranu dodavan ibuprofen. Raspoloženje pacova se zahvaljujući ovom leku popravilo ali mišićna masa im se u roku od svega dve nedelje smanjila i do 20 odsto. Prilikom fizičkog vežbanja, enzim cikloksigenaza proizvodi molekule koje pospešuju rast mišića ali ujedno izazivaju bol u opterećenim mišićima i povećavaju njihovu osetljivost.

AKO NE MOŽETE DA GA ISTRPITE

Problemi sa bolom i preosetljivošću mišića mogu da se ublaže uzimanjem analgetika kao što je ibuprofen, ali oni mogu negativno da utiču na rast i očuvanje mišićne mase. Po svemu sudeći, izreka “bez bola nema napretka” ima veću težinu nego što smo dosad mislili, primetio je vođa istraživanja, dr Dejvid Krisvel.

Pročitajte i  Teretana, najbolji saveznik u borbi protiv depresije
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *