Najbolje vežbe za isklesana leđa - Men`s Health

Najbolje vežbe za isklesana leđa

Najbrži put do nadmoćnih mišića grudi

Stručnjaci MH-a predlažu da svom treningu dodate ove intenzivne vežbe kako bi se trud u teretani zaista isplatio.

Pogodite prava mesta na telu!

ZGIBOVI

Ovo je klasična vežba za leđa. Različitim hvatovima gađaćete različite grupe mišića. Bez obzira da li koristite široki ili neutralni hvat, zgibovi će definisati vaša leđa.

Eksperti predlažu da ispružite ruke pre svake serije. Ovo je sjajna vežba i obavezna je ako želite i jake grudi.

VESLANJA

Radili ste na trbušnjacima i grudima, stoga vreme je da napravite sklad i pređete na leđa. Horizontalna i vertikalna veslanja su odlična za brz napredak. Dok radite ovu vežbu, važno je da vam leđa budu prava da biste pogodili pravi mišić.

Vertikalno veslanje su najbolja na mašini sa sajlom, dok je kod horizontalnog veslanja najbolji rad sa bučicama.

VESLANJE T-ŠIPKOM

T-šipka se može naći u svakoj teretani, ali ako zaista želite izazov, koristite trake za triceps ili čak peškir da povlačite šipku.

Dobar trik je da umesto tega od 20 kilograma koristite onaj od 10 kilograma. To će vam omogućiti veći opseg pokreta i kvalitetniji trening. Krenite sa manjim težinama, i – kako dobijate na snazi – povećavajte težine.

VESLANJE BUČICAMA U UPORU

Ovo je jednostavno fenomenalna vežba. Isklesaćete leđa, a u isto vreme će vežbati i trbušnjake. Zbog toga što stalno morate raditi na balansu u ovoj vežbi, povećaćete sveukupnu snagu. Iako vežbu radite neizmenično po jednom rukom, nije lagana.

UKRŠTANJE SAJLAMA NA KROS MAŠINI

Poznata i kao Vulverin, zbog sličnog pokreta kojim ovaj akcioni heroj napada svoje neprijatelje. Koristeći ovaj sistem povlačenja, radićete superaktivno na leđima.

Ova vežba ima akcenat na broju ponavljanja, zato zaboravite na velike težine.

VESLANJE TELESNOM TEŽINOM

Dobra stvar kod ove vežbe je što može da se radi i kod kuće, uz pomoć TRX-a. Težina vežbe će zavisiti od nagiba vašeg tela. Ovi pokreti pogotovo pogađaju romboidne mišiće, a to ne uspeva velikom broju vežbi.

Pročitajte i  Kako da izgradite nesalomive mišiće

Veoma je važno da budete stabilni dok je radite.

ZGIBOVI NA KOLUTOVIMA

Sada krećemo sa ozbiljnim vežbama. Ne samo da će kolutovi izgraditi vaša leđa već će stabilisati i ojačati vaše telo. Trebaće vam neko vreme da se naviknete na nestabilne kolutove i faktor ljuljanja.

Ali kad se jednom naviknete, ova vežba će vam biti omiljena. Obratite pažnju da vam se ruka ne uvrću jer tako maže doći do povreda.

OBRNUTO VESLANJE

Sledeća vežba je odličan izbor da povećate leđa i steknete eksplozivnost. Kada se radi pravilno, ova vežba će vas terati da je radite sa različitim hvatovima, što je odlična vest za vaša leđa.

Možete je raditi i u pretklonu i u naklonu, zavisno od težine.

VESLANJE U PRETKLONU SA ŠIPKOM

Ako želite da izgradite masu na leđima, ovo je idealna vežba. Krenite lagano, a onda laganim tempom dolazite do većih težina. Ispravite ruke dok radite ovu vežbu, zbog amplitude pokreta.

Počnite iz iste pozicije kao i mrtvo dizanje, nagnite se i povlačite šipku do stomaka.

MRTVO DIZANJE

Osnovna vežba za trening leđa. Utiče na čitav posteriorni lanac mišića, od gluteusa, tetiva, sve do donjeg dela leđa. Ovo je čista klasika i malo je vežbača koji uspevaju da odole ovoj vežbi.

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *