Najzastupljenije borilačke veštine na svetu - Men`s Health

Najzastupljenije borilačke veštine na svetu

Ako svoj dečački san još niste ispunili, možda je vreme da se raspitate gde u vašem kvartu ima neka ekipa koja možda vežba kick-box, savate ili neki od ovih ludih sportova. No, kasnije o vašem treningu. Pogledajmo kojih je to šest najubojitijih borilačkih veština na svetu i šta smo o njima saznali.

6. SAMBO

Zemlja porekla: Rusija

Rusi, istorijski gledano, baš i nisu miran narod. Ratovi s Mongolima, Hunima, Francuzima i Nemcima ostavili su dubok trag na narodu i vojsci. Kako je u vojsci obavezno bilo treniranje rvanja, vojnici su postajali sve bolji i bolji i rvanje koje su nekad znali dobilo je neke nove oblike poput iščašivanja zglobova, trganja ruku i nogu i svega što se moglo na ljudskom telu naći. Nakon “Komunističke revolucije” 1917. godine, Ruski stručnjaci borilačkih veština sve su to uklopili u Sambo, što je na Ruskom skraćenica za samoobrana bez oružja.

Originalno su ga trenirali vojnici Crvene vojske i vladini agenti, ali kako je kriminal bio u porastu, Sambo su počeli da uče zaštitari i privatni telohranitelji koji su dodali neke novosti poput noževa, palica itd.

5. MUAY THAI

Zemlja porekla: Tajland

Kao i sve druge zemlje u jugoistočnoj Aziji, Tajland je više puta bio u ratu ili pod opsadom. Tako su, poput Rusa, imali puno prakse u bitkama do smrti. Tako se i rodio Muay Thai, tj. Umetnost osam udova. Da, osam udova. U Muay Thaiju, laktovi i kolena se broje pod udove i u borbama se koriste kako bi se protivnik udarilo što je jače moguće i savladao što je brže moguće. Ti tipovi se ne šale. Jedino nam nije jasno zašto nose rukavice. Obzirom na udarce kolenom i laktom, stvarno ne vidimo potrebu za rukavicama. Kako nas malo tog sunđera može spasiti? Snimci u starim filmovima poput Kokboksera s Žan Klod Van Damom u kojem se bandaže natapaju smolom i razbijenim staklom samo su mitovi. Istina je da su pre rukavica koristili bandaže koje su bile oštre i grube. Nakon rukavica, smrtnost u borbama je drastično pala i taj sport se više nije smatrao zločinom.

Najpoznatija priča o Muay Thaiju potiče iz Burme 1774. godine. Nakon što je Burma osvojila Tajland koji se onda zvao Siam, Nai Khanom Tom, borac Muay Thaia je doveden u ring pred kralja kako bi on ocenio kakva je to borilačka veština u odnosu na Lethwei, najpoznatiju borilačku veštinu Burmanaca. Nakon deset sekundi, Tom je razbio protivnika do te mere da je ovaj plakao, pa je na kraju ućutao nakon letećeg kolena u glavu. Sudija je borbu proglasio nevažećom jer je ples pre početka borbe navodno dekoncentrisao Burmanaca. Nakon toga, Tom, kao gospodin koji želi da dokaže prednost svoje veštine borio se još s devetoricom instruktora Lethweia tako dugo dok svi nisu ležali u lokvi krvi, urina i srama. Kralj ga je poštedio i ponudio mu da bira vreću zlata ili dve svoje prekrasne žene. Ono što se dogodilo šokiralo je mnoge. Tom je odbio novac i uzeo kraljeve žene, i odjahao sa njima u suton.

4. MCMAP – MARINE CORPS MARTIAL ARTS PROGRAM

Zemlja porekla: Amerika

Ni jedna vojska na svetu nije više ratovala od vojske Ujedinjenih američkih država. Prosečan marinac borio se u dva oružana sukoba prosečno svake godine od 1775. Među marincima, ova borilačka veština ima nadimak “Semper Fu”. Danas, ta veština je napredovala uzimajući najbolje iz drugih borilačkih sportova po zemljama gde su marinci vodili ratove. Najnoviji treninzi uključuju i improvizovana oružja, bajunete pa čak i delove oružja kao sredstvo nanošenja bola.

Pre MCMAP-a, marinci su koristili borilačku veštinu nazvanu LINE sistem. Line za “Linear Infighting Neural Override Engagement” čiji je jedini cilj bio ubiti protivnika što snažnijim udarcima u krhke delove tela. Naknadno, obzirom na to da su marinci delovali u misijama u kojima nije bilo bitno ubiti sve prisutne, MCMAP je nastao kao blaža verzija LINE-a i prema tome, humanija. Da. Sad, u bliskoj borbi, samo ponekad ubiju svoje protivnike.

3. SILAT

Zemlja porekla: Malezija

Pirati, Portugalci, Britanci pa čak i Japanci su se za vreme Drugog svetskog rata ispucali na Maleziji. Za razliku od Francuza, oni su izmislili Silat, borilačku veštinu u koju su ubacili od svakog svojeg napadača po malo. Ono što je rezultat je treća ubilačka veština na svetu. Silat nije poput drugih veština u kojima je potrebno dostići mentalno prosvetljenje, samospoznaju u meditaciji ili o perfekcionizmu izvođenja pokreta. Silat je koncentrisan samo na prouzrokovanje bola, bez dodataka. Stil karakteriše brzi napad u kojem se vrlo važno brzo približiti protivniku, razbiti ga za deset sekundi i onda ga onesvestiti jakim udarcem u lice, grlo ili bubreg. Nema časti, nema slave, samo prljavi udarci i iskorišćavanje slabosti. Čak podstiču i udarce u međunožje. Da. U testise. Što jače. Sigurno ste ih videli pre na televiziji. Svi učenici ove veštine na treningu obavezno moraju iskusiti kako je to kad ti neko razbija red cigli poslagan na rebrima ili kad moraš sam savijati metalne šipke oko vrata.

U Silatu takođe se koristi i “kris” tj. nož. Valovit nož za brzo ubadanje suparnika u mekane delove tijela. I da, na nož obično stavljaju jedan od najmoćnijih neurotoksina na svetu koji će ubiti protivnika nakon samo nekoliko sekundi nakon ranjavanja.

2. ESKRIMA

Zemlja porekla: Filipini

Opasna i stara Filipinska borilačka veština koja se temelji na premlaćivanju protivnika sramotno malim drvenim štapovima. Stotinama godina Filipinci su negovali ovu tradiciju i veštinu brzih udaraca, hvatanja za ruke ili noge, razoružavanja i ubijanja ljudi. Filozofija Eskrime je da izostanak oružja ne mora značiti da protivnika ne možete ubiti golim rukama. Moderna Eskrima ima dve verzije. U jednoj se nosi oklop za celo telo s maskama, dok se druga verzija, malo brutalnija, odigrava u kokošinjcima na ilegalnim borbama s metalnim palicama i malo sunđera.

Najpoznatija žrtva Eskrime je poznati istraživač Ferdinand Magelan. Nakon što je otkrio Filipine i uveo im hršćanstvo kao glavnu veru, lokalno selo se pobunilo i napalo ih. Magelan je preminuo a kao rezultat, sledećih 450 godina ubijali su sve praktičare te veštine. Preživela je samo jer su je maskirali u ples. Vrlo agresivan ples.

1. KRAV MAGA

Zemlja porekla: Izrael

Područje koje je još i danas razlog mnogih verskih ratova, područje koje je često pljačkano, narod koji je često bio pod okupacijom i pretnjom dom je prve ubilačke borilačke veštine na svetu. Jevrejski narod sistematski je bio brutalizovan od toliko naroda da se još danas svuda u svetu smatra čudnim da ih ne mrze.

Originalno osmišljena 1930. godine od Čehoslovačkog jevreja Imriha Lištenfelda kao oblik odbrane od Nazi milicije, s ciljem munjevitog napada protivnika njegovim vlastitim oružjem ili rukama i nakon svladavanja, bežanja od pokorenog protivnika pre nego što njegov vrisak i jauci privuku u pomoć ostatak njegove ekipe. 1940. Lištenfild je izbegao Holokaust i pobegao u Palestinu pa počeo da trenira lokalnu policiju. Kad je Izrael postao nacija 1948. godine, Krav Maga je postala službena borilačka veština Izraelske vojske, IDF-a. Ono što možete videti u videu na kraju ovog članka, a i na drugim klipovima na YouTubeu je čista agresija i brutalnost koju Krav Maga koristi za samoobranu. Izrazito efektno.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *