Slabi mišići? - Men`s Health

Slabi mišići?

Mišići kojima se ne obraća posebna pažnja većinom su mali, duboki mišići koje ne možemo da primetimo od mišića kao što sun a primer biceps brachii (biceps), pectoralis majora (srednji gornji deo prsa) ili quadriceps femoris (mišić butina). Nabrojaćemo neke od mišića koje je potrebno raditi kako bi vaše telo dobilo dodatnu potporu i podsticaj za savršeni ali i zdraviji razvitak muskulature.

Započećemo sa mišićima koji se nalaze ispod ramena. To su mišići rotatorne manšete.

MIŠIĆI ROTATORNE MANŽETNE
Mišići rotatorne manžetne nalaze se ispod musculusa deltoideusa (veliki deltoidni mišić). Deltoideus sa svoja tri dela prekriva unutrašnje vrlo bitne mišiće za funkciju ramena. Krenimo redom.

Mišići unutrašnji rotatori ramenog zgloba su:

  1. M. infraspinatus
  2. M. teres minor
  3. M. deltoideus prednja vlakna

Nalaze se sa zadnje strane ramenog zgloba. Vrlo su bitni pokretači ramenog zgloba i održavaju glavicu humerusa u dobrom kontaktu sa uzglobljenjem na lopatici. Jačanje ovih mišića smanjiće mogućnost nastanka povrede, i smanjiće opterećenje na zglobnoj čauri prilikom izvođenja vežbi za jačanje m. deltoideusa.

Mišići spoljnji rotatori ramenog zgloba su:

  1. M . subscapularis
  2. M. teres major
  3. M. delotideus stražnja vlakna

Imaju istu ulogu kao i unutrašnji rotatori u održavanju glavice humerusa uz zglobnu površinu lopatice.

VEŽBE JAČANJA MIŠIĆA ROTATORNE MANŠETE
Ove mišiće nije lako ojačati, ali budite uporni. Ne preterujte sa kilogramima. Dovoljno je započeti tegom od 4kg. Kada uvidite da je takav teg lagana, uzmite onaj od 6kg.

M. SERRATUS ANTERIOR
M. serratus anterior je veliki pločasti mišić koji se nalazi na bočnoj površini grudnog koša. Mišić održava lopaticu uz grudni koš. Kod slabosti ovog mišića (scapula alata) dolazi i do problema sa ramenim zglobom jer lopatica nije fiksirana uz trup, pa dolazi do otežanog podizanja ruke iznad horizontale.

VEŽBE JAČANJA M. SERATUSSA ANTERIORA
Vežba koja će nam uveliko pomoći za jačanje m. serratusa anteriora jesu sklekovi. Izvodite sve vrste sklekova ali ubacite i ove navedene obavezno:

GLUTEUS MEDIUS I GLUTEUS MINIMUS
Gluteus medius i gluteus minimus, srednji i mali glutealni mišić, nalaze se ispod velikog glutealnog mišića, gluteusa maximusa. Vrlo bitnu ulogu igraju u stabilizaciji zgloba kuka. Dva mala mišića održavaju telo na nogama,i uz tensor fascie latae, sprečavaju propadanje karlice na tu stranu. Izvode pokrete abdukcije u kuku, ali deluju i kao spoljnii i unutrašnji rotatori zgloba kuka. Prednji deo mišića izvodi unutrašnju rotaciju, zadnji deo mišića izvodi spoljnu rotaciju. Ukoliko imate bolove prilikom rotacija, vrlo verovatno imate napete i slabe abduktore kuka.

VEŽBE JAČANJA M. GLUTEUSA MEDIUSA I MINIMUSA

M. ILIOPSOAS
M. iliopsoas je najjači fleksor u zglobu kuka (uz rectus femoris, sartorius i tensor fascie latae). M. iliopsoas je vrlo važan za hodanje, stajanje i trčanje. Ukoliko imamo slab iliopsoas teško da ćemo lako napraviti lepe noge, jer ćemo imati stalno prisutnu bol u fleksorima kuka. Slabost iliopsoasa manifestuje se u bol ili napetost mišića kuka, ali bol može zahvatiti i donji deo leđa.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *