5 načina da učinite sklekove produktivnijim - Men`s Health

5 načina da učinite sklekove produktivnijim

Iako je svaka prosečno sportski nastrojena osoba tokom života izvela na hiljade sklekova, ovu vežbu je moguće dodatno unaprediti i poboljšati njenu efikasnost, a to se može uraditi kroz pet koraka.

1. STEGNITE MIŠIĆE JEZGRA

Da bi izbegli iskrivljenost kičme i stav tela koji podseća na bananu, jednostavno pokušajte da stegnete mišiće jezgra tela, a zategnuti stomačni mišići koji prirodno služe za održavanje uspravnog stava, telo će prisiliti na držanje ispravnog položaja. Ova promena nije samo vizuelna, jer učvršćeni jezgreni mišići istovremeno smanjuju rizik od povreda, i sklekove pretvaraju u vežbu celog tela.

2. STEGNITE MIŠIĆE GLUTEUSA

Gluteus ili zadnjica, predstavljaju najveću mišićnu grupu unutar celog ljudskog tela, ali takođe i grupu mišića koja je jako često neaktivna. Stežući ove mišiće, zaštitićete donja leđa (inače bolnu tačku jedne trećine stanovništva) popravićete položaj, povećati napetost tela, i pomoći kičmi da zauzme ugodniji položaj.

3. UVUCITE LAKTOVE

Prilikom izvođenja sklekova uobičajena je tendencija širenja laktova prema spolja, koja je u suštini greška koja može dovesti do povrede ramena jer ovaj veliki zglob primorava na činjenje potpuno neprirodne rotacije. Uvlačenjem laktova bliže telu, u suštini dugoročno čuvate zdravlje ramena, više uključujete rad tricepsa i latissimusa, a i sam opseg pokreta mišićnih vlakana prsa i ramena postaje bolji što čini vežbu efikasnijom.

4. UČVRSTITE SE RUKAMA

Umesto da smanjite “stope svojih stubova” i tako sastavljajući prste umanjite čvrstinu svog položaja, pokušajte maksimalno da raširite prste tako da su palčevi okrenuti jedan prema drugom. Ova mala promena automatski povećava napetost tela, skupljajući laktove i tricepse, omogućavajući vam tako da još bolje povećate gradnju mišića gornjeg dela tela.

5. GURNITE TLO DALJE OD VAS

Pročitajte i  Kako odabrati najbolju muziku za trening?

Umesto da se vi odgurujete od tla, razmišljajte kao da vi odgurujete tlo dalje od vas samih. Ova promena stava će izazvati još veću zategnutost celog tela, stvarajući tako efekat koji ćete osetiti u celom telu. Dok “gurate tlo od sebe” koristićete rad većeg broja mišića što će obične sklekove pretvoriti u vežbu celog tela.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *