7 razloga zašto vam je potreban HIIT - Men`s Health

7 razloga zašto vam je potreban HIIT

Iscrpna naučna istraživanja dokazala su da treninzi za celo telo sa intervalima (koji uključuju i vežbe sa opterećenjem i kardio) mogu da budu veoma efektivni. Kod ovakvih treninga vaše telo preživljava neverovatan napor tokom kratkog perioda koji je praćen kratkim, ponekad čak i aktivnim odmorom.

Pogledajte i: Novi HIIT program vežbanja u 3 minuta

Za nekoga ko tek počinje sa intevalnim treninzima, deo standarne rutine bi izgledao ovako: 60 sekundi sumanutog vežbanja koje zatim prate minut do dva odmora, u zavisnosti od toga koliko je telo iscrpljeno. Kako se budete navikavali na HIIT, možete da smanjite odnos odmora i vežbi sa 3:1, na 2:1 i na kraju 1:1. Međutim, ukoliko želite zaista da se bavite intervalnim treninzima sa visokim intenzitetom razmislite o nabavljanju pulsometra (meri otkucaje srca), jer ne želite da prelazite granicu od 85 odsto maksimalnog opterećenja vašeg srca.

Pogledajte i: 3 efikasne vežbe za izvajane ruke

Sa ovim tipom treninga, prednosti su mnogobrojne, uključujući i ubrzanje metabolizma, optimalna izgradnja mišića, gubljenje masnih naslaga i sagorevanje kalorija tokom i posle treninga. Evo sedam razloga zašto bi trebalo da se bavite HIIT-om iz naše perspektive:

POVEĆANA EFIKASNOST
HIIT vam daje iste fiziološke rezultate kao dugotrajni kardio trening, s tim što HIIT traje mnogo kraće. Kao što je već rečeno HIIT uključuje aerobne i anaerobne vežbe dok je tradicionalni kardio trening fokusiran samo na aerobne vežbe. Aerobne vežbe povećavaju vašu potrebu za kiseonikom, a anaerobne vežbe izgrađuju vaše mišiće, stoga ovi treninzi istovremeno povećavaju vašu izdržljivost i čine vas jačim.

Pogledajte i: Poboljšajte svoju izdržljivost

Istraživanja su pokazala da 27 minuta HIIT-a tri puta nedeljno pruža aerobni i anaerobni napredak koliko i 60 minuta kardio treninga pet puta nedeljno, tako da možete da imate vremena za sve ostale stvari u životu.

VIŠE SAGORENIH KALORIJA, VIŠE GUBITKA MASTI
HIIT je efektivan na ovom polju iz jednog veoma prostog razloga, sagorevanje masti zahteva kiseonik i što više uđe u vaše telo, to vi sagorite više masti. Vežbe sa visokim intenzitetom povećavaju potrebu tela za kiseonikom, zbog čega tokom perioda odmora telo zahteva više kiseonika. Upravo zbog ovoga, oporavak vašeg tela će se prebaciti u “petu brzinu” i vi ćete sagorevati masti i narednih 24-48 sati nakon treninga, a ne samo tokom istog.

Pročitajte i  U zdravom telu zdrav duh: Kako dizanje tegova utiče na vaš mozak

Pogledajte i: Kako potrošiti 3.000 kalorija?

GUBITE MASTI, NE MIŠIĆE
HIIT prirodnim pute povećava proizvodnju hormona rasta, koji je opet od esencijalnog značaja za ljudsko zdravlje i snagu. Upravo zbog ovog hormona vaše telo povećava osetljivost na insulin, ubrzava sagoravanje masti i povećava rast mišića. Svako ko je bio na dijeti zna da je gotovo nemoguće zadržati svu mišićnu masu. Međutim, istraživanja su pokazala da nakon intervalnog treninga, telo proizvodi i do 450 odsto više hormona rasta, što ohrabuje vaše telo da gradi i sačuva čista mišićna tkiva.

Pogledajte i: 7 namirnica koje sprečavaju upalu i sagorevaju masti

UBRZAVA METABOLIZAM
Već smo napomenuli da telo može da sagoreva masti i do 48 sati nakon intervalnog treninga. Kako HIIT pomaže u izgradnji mišićne mase, a miošićne ćelije sagorevaju više kalorija nego ćelije masti, ova vrsta treninga zapravo ubrzava vaš metabolizam.

Pogledajte i: Kako da ubrzate metabolizam od ranog jutra?

POBOLJŠAVA IZDRŽLjIVOST
Većina ljudi nije navikla da stavlja svoje telo u anaerobnnu zonu (to je ono divno mestašce gde imate osećaj da ne možete da dišete i da će vam srce iskočiti iz grudi), ali ovoliko naporan rad je zapravo dobar za vaše srce. U istraživanju iz 2006. godine, naučnici su otkrili da je grupa ispitanika mogla da pređe dva puta veće rastojanje na biciklu nakon 8 nedelja intervalnih treninga, a da pri tom zadrže isti nivo otkucaja srca.

Pogledajte i: 10 namirnica za veću izdržljivost

RAZNOLIKOST
Trčanje, vožnja bicikla, preskakanje konopca, veslanje, sve ove stvari funkcionišu kod HIITa, ali vam takođe za ovaj trening ne treba nikakva oprema. Visok skip, brze noge ili bilo koje pliometrijski zasnovane vežbe kao što je iskorak iz skoka, takođe funkcionišu. Zapravo, nekada  oprema može da učini intervalne treninge manje efektivnim, jer vi zapravo želite da terate svoje srce skoro do maksimuma, ne samo da se fokusirate na jednu grupu mišića.

Pogledajte i: 5 mentalnih trikova za bolje rezultate u teretani

PROBIJANJE MENTALNIH BARIJERA
Guranje tela i mozga van zone udobnosti, omogućiće vam da non stop sebi postavljate nove izazove. Najlepše od svega je što taj entuzijazam neće ostati samo na vežbama, već će se preneti na vaš svakodnevni život. Istrenirajte svoj um i telo će ga pratiti.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *