Šta raditi kada nestane motivacija? - Men`s Health

Šta raditi kada nestane motivacija?

Svi imamo dane kada bismo radije preskočili odlazak do teretane i samo se opustili na kauču.

Jedan neodlazak na trening možda nije strašna stvar, ali jedan po jedan i to može dovesti do stvaranja loše navike koja može imati koban kraj – odustajanje od vežbanja u potpunosti.

Ako imate poteškoća sa motivacijom, i ako vam je teško da se podignete sa zadnjice i odete do teretane – probajte jedan (ili sve) od ovih tehnika kako biste povratili želju za vežbanjem.

Setite se “Zašto”!

Znate li uopšte zašto ulažete toliko truda i energije u vežbanje? Ako ne znate, to je veliki problem.

Fokusirajte se, smislite zašto sve to radite! Ako nemate jaku osnovu, nećete nikada ni imati dovoljno motivacije. Smislite dobre razloge, zadajte sebi ostvarive ciljeve!

Najbolji razlozi mogu biti i najjednostavniji – manje stresa, mršavljenje, bolji seks… Samo je potrebno da budu dovoljno dobri da vas održe u željenom stanju iz dana u dan!

Foto: Shutterstock

Vrbujte druga!

Ponekad je to sve što vam je potrebno. Imati druga za vežbu može biti dovoljno motivišuće, te ćete tako uvek imati dodatni razlog da ne propustite odlazak do teretane. Kada ste u paru više niste jedina osoba koja “pati” od otkazivanja, ako prekočite vežbanje – ispalićete prijatelja!

Ako ne želite takvu vrstu obaveze, dogovorite se sa nekim da jednom nedeljno međusobno proveravate broj odlazaka u teretanu. Uzajamna kontrola može biti od velike pomoći.

Foto: Shutterstock

Podignite lestvicu!

Ciljevi. Poput prvog saveta – i ovaj se zasniva na njima. Ne savetujemo vam da ih menjate svaki put kada vam padne motivacija, ali ponekad možete da ih osvežite. Kakvi god da su oni, krajnji, najveći cilj (i najvažniji) je da ostanete dosledni vežbanju, zar ne?

Pročitajte i  4 pokreta koji će vam pomoći da raširite leđa

Oprez! Nemojte menjati ciljeve svaki put kada neki ne uspete da ispunite – nikoga nećete prevariti do sebe! Samodisciplina i predanost su jedine stvari koje vas mogu spasiti.

Foto: Shutterstock / Priredio: D. K.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *