Saveti za trčanje - Men`s Health

Saveti za trčanje

Recimo, trčanjem na prvom mestu poboljšavate i stičete neophodnu kondiciju, zatim podstičete smanjenje i gubitak viška telesne mase, pospešujete rad pluća i kardiovaskularnog sistema, oslobađate se toksina nagomilanih u organizmu, kao i stresa i podstičete rad gotovo svih grupa mišića na telu.

Ono što je važno ukoliko se bavite trčanjem, jeste da pravilno i uravnoteženo dišete. Na taj način, smanjićete stepen zamaranja, a vaša pluća će normalno funkcionisati i na taj način normalno snabdevati krvotok kiseonikom. Nepravilan ritam disanja, može vas ostaviti bez daha i primorati da prestanete sa trčanjem, čak i pre trenutka u kome vaši mišići realno osećaju potrebu za tim usled izloženosti naporu.

Prilikom trčanja, oslobađanjem znoja, dolazi i do gore pomenutog oslobađanja od toksina, odnosno čišćenja organizma od unutrašnjih štetnih materija i otrova. Zato, da biste omogućili sebi da se znojite, morate pre trčanja, pa često i za vreme, ali i posle trčanja, unositi u organizam dovoljno tečnosti. Najbolje je da to bude voda ili mineralna voda, bogata magnezijumom. Na taj način, sprečićete dehidraciju organizma, koja može nastati usled nedovoljno tečnosti i usled pojačanog napora.

Svaki trening trčanja, započnite laganim trčanjem. Na taj način, nećete forsirati rad svojih mišića i celokupnog tela, a moći ćete da pretrčite znatno više metara, pa čak i kilometara, nego što bi to mogli tokom brzog trčanja.

Svaki dan, postepeno i srazmerno razvoju kondicije, povećavajte broj pretrčanih metara.
Dok trčite, na sebi nemojte imati višak garderobe, jer bi to moglo izazvati višak napora i pojačano preznojavanje.

Ukoliko želite da osnovni rezultat trčanja bude smanjenje vaše telesne mase, onda regije na kojima želite da smršate, recimo predeo stomaka, zadnjicu ili butine, obmotajte tankim slojem folije, koji će konkretno u toj regiji izazvati pojačano znojenje i time i topljenje masnih naslaga. Sloj folije skinite sa tela odmah nakon trčanja, jer u protivnom, možete doživeti iritaciju kože usled njenog nedovoljnog disanja.

Pročitajte i  Sagorite masti brže

1 thought on “Saveti za trčanje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *