Krosfit za početnike: Ove stvari morate da znate pre nego što zakoračite u hangar - Men`s Health

Krosfit za početnike: Ove stvari morate da znate pre nego što zakoračite u hangar

Krosfit je poznat po intenzivnim vežbama, zaluđenim fanovima i načinu da se dođe do savršeno isklesanih trbušnjaka. Ove stvari morate znate pre nego što se u njega upustite.

Ovo su neka od najčešćih pitanja:

1. Gde početi Krosfit?

Specijalne prostorije za Krosfit su jedina sigurna opcija – treninzi u vašoj lokalnoj teretani jednostavno nisu vredni truda. Opremljene prostorije će imati adekvatnu opremu kao i iskusne instruktore koji vas mogu uputiti.

2. Za koga je Krosfit?

Za ambiciozne. Svi koji ga se late treniraju da postanu ozbiljni sportisti. Sistem vežbi napravljen je tako da uvek postoji neki aspekt koji može da se poboljša i unapredi.

3. Hoče li vas Krosfit isklesati?

Krosfit ne pravi trbušnjake za pet minuta. Vaše telo prvo mora da postane savršen sklad mišića, snage i kondicije. Zato u Krosfitu imate kombinaciju dizanja tegova i jakih kardio vežbi od kojih brzo gubite masne naslage.

4. Da li vam je potrebna oprema za Krosfit?

Ništa sa čim se već nista susretali u teretani. Ako ste novi u svetu teretane – savetujemo vam da se upoznate sa šipkom, girjom, ručnim tegovima. Takođe, nije na odmet imati bandažere za ručne i nožne zglobove, kako biste iz zaštitili tokom prvih treninga.

5. Koje su najčešće greške kod početnika?

Nestrpljivost. U poetku Krosfit je “zaradio” reputaciju treninga koji je spor i koji vas čini sklonog povredama. Rada sa stručnjacima će umanjiti šansu da se povredite, ali prvo morate ostaviti vaš ego na ulaznim vratima hangara. Poštujte proces, nemojte da “trčite” pre nego što naučite da “hodate”!

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock/ Priredio: D.K.

Pročitajte i  3 razloga da prestanete da izbegavate kardio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *