Iskorak ka većim nogama - Men`s Health

Iskorak ka većim nogama

Svako ko radi iskorak, bar jednom se u životu pitao u čemu je razlika između hodajućeg iskoraka i onog koji se radi u mestu i koji je bolji za razvoj mišića nogu. Pa odgovor je sledeći: Iskorak u hodu, radi iste grupe mišiča kao i stacionarni iskorak, ali uključivanje ove grupe mišića znatno se razlikuje između ove dve vežbe. Uključite obe varijacije u vaš trening za noge kako biste izbegli plato i obezbedili razvoj vaših kvadricepsa i gluteusa.

ISKORAK U MESTU
Faza iskoraka uključuje snažnu, ekscentričnu kontrakciju vaših gluteusa, zadnje lože i kvadricepsa, jer kako se vaše telo polako spušta ka podu, cela težina zapravo staje samo na prednju nogu. Noga koja ostaje iza nije značajno uključena, osim za malu podršku i ranvotežu. Kako se vraćate u početnu poziciju (a to je stajanje uspravno sa stopalima u širini ramena), gluteusi, zadnja loža i kvadriceps doživljavaju koncetričnu kontrakciju, ispravljajući vašu prednju nogu. Istovremeno, iste ove mišićne grupe, noge koja je služila samo za podršku, pomažu pri vraćanju vašeg tela u gornju poziciju.

HODAJUĆI ISKORAK
Ova varijacija iskoraka gotovo je identična stacionarnoj kada je u pitanju spuštanje u donju poziciju. Ali prilikom podizanja, postoje značajne razlike, pogotovo kada je u pitanju angažovanje mišića. Za razliku od stacinarnog iskoraka, kada se prilikom vraćanja u gornju poziciju uključuje i zadnja noga, kod hodajućeg iskoraka sav pritisak je na gluteusu, zadnjoj loži i kvadricepsu prednje noge.

Pravilno izvođenje hodajućeg iskoraka zahteva od vas da iz donjeg položaja ustanete uspravno, tako da u suštini radite čučanj sa jednom nogom. Prateća noga je mminimimalno uključena, služi samo za podršku i stabilizaciju tela. Hodajući iskorak u odnosu na stacionarni pogađa jače grupu mišića noge koja ide u iskorak, ali zato noga koja ostaje iza nije toliko uključena.

Pročitajte i  Stare vežbe, veći mišići

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *