7 fitnes grehova - Men`s Health

7 fitnes grehova

Način na koji se neki muškarci hrane i treniraju naterao bi vas da pomislite da pokušavaju da se reše svojih mišića, a ne da ih izgrade. Ali, možda to i jeste ono što oni žele –  ali vi svakako ne želite da im se pridružite. Tako da, ukoliko želite da smanjite masu – ako ste već toliko nabildovani da vam bicepsi cepaju rukave, i vaš san je da izgledate mršavo i slabašno – radite ono što oni rade. Ili, možda to već i radite a niste ni svesni toga.

Jedini način da sa sigurnošću to znate jeste da pogledate našu listu od 7 najvećih grešaka pri vežbanju – stvari koje radite a koje sabotiraju vaš napredak i koštaju vas mišićne mase.

JEDETE MANJE NEGO ŠTO BI TREBALO
Da, višak kalorija može značiti i više masnih naslaga na stomaku, ali ako vežbate uporno i redovno, većina hrane koju unesete trebalo bi da se u vašem telu pretvori u mišiće. Suština je da vaši mišići nikad neće narasti bez tog viška kalorija. Za nekog ko ima vitko telo, a želi da nabaci više mase, 2000 kalorija dnevno je malo. Zapravo, ova vrsta restriktivne dijete je idealan recept za gubljenje mišićne mase i sporije skidanje sala jer prebacuje telo u režim gladovanja zbog čega smanjuje mišićnu masu kao glavnu kojoj treba mnogo kalorija. Takođe navodi telo da skladišti masti kao izvor energije. Ujedno, što manje proteina pojedete, manja je šansa da će vam se mišići oporaviti od treninga.

PRESKAČETE ISTEZANJE
Dosadno? Definitivno. Ali dokazano je da istezanje ubrzava oporavak i povećava mogućnost mišićnih pokreta samim tim pra­veći više mesta za rast novih mišićnih vlakana. Prosto dizanje tegova povećava moguć­nost da se povredite i ograničava vašu sposobnost izvođenja atletskih pokreta – dakle, bez obzira na to kolike mišiće imate, verovatno da će vas poslednjeg uzeti za svoj tim.

VEŽBATE DO IZNEMOGLOSTI
Ako smo nešto naučili od mišićavih glavonja kojih ima u svakoj teretani, to je da bi trebalo da radite sve više i više serija i ponav­ljanja dok ne kolabirate (nakon čega ne možete više ni da se potpišete, bukvalno) a sve zato da biste nabacili masu. A nema veze to što su oni drugačiji od vas… ili prosto genetski napredniji ili na steroidima. Dakle, više od ukupno 20 se­ri­ja po mišićnoj grupi, i više od 15 ponavlja­nja u okviru iste može ostaviti utisak ‘napum­pa­nosti’ mišića (otuda izraz mišićna ‘pumpa’), ali to je zbog upaljenosti, a ne zbog mišićnog rasta. Svaka težina s kojom možete da uradite više od 15 ponavljanja je previše laka da bi izazvala mišićni rast, i ostaćete bez trajnih rezultata.

Pročitajte i  Trening za isklesane trbušnjake

TRENIRATE SAMO ONO ŠTO VIDITE U OGLEDALU
Fokusirajuci svoje treninge na mišiće koji vam služe kao trofeji – poput grudi ili bicepsa, možda i jeste zabavno, ali neće mnogo pomoći u generalnom razvoju vašeg tela. S obzirom da je 70% muskulature ljudskog tela smešteno u naše noge i leđa, vaš glavni potencijal za mišićni razvoj ostaje netaknut. Štaviše, ovakva vrsta treninga povećaće verovatnoću povre­đivanja zbog telesnog disblansa – a to vas može sprečiti da vežbate, do daljnjeg.

DRAŽI SU VAM TRENINZI PO MIŠIĆNIM GRUPAMA
Podela treninga na dane za grudi, leđa i ruke je prošlost – na taj način vežbate određene mišićne grupe dok su druge zapostavljene. To je stara škola treninga – i neverovatno je zastarila. Većina momaka se još uvek služi ovim pravilom, i većina dobija rezultate neko vreme, ali taj napredak posle izvesnog vremena prestaje, najčešće zbog povreda. Takođe, ovaj način treninga sprečava vaše najveće mišiće da nauče da rade zajedno u nekoj vrsti koordinisanog truda koji vam je potreban da biste podigli zaista velike težine – koje su opet neophodne za brži napredak.

RETKO MENJATE TIP TRENINGA
Radeći iste vežbe iz nedelje u nedelju sprečavate svoje telo da napreduje, u najbo­ljem slučaju, a u najgorem – trošite ga. Ukoliko ne namećete nove izazove vašim mišićima – kao što je na primer povećavanje težine s ko­jom vežbate ili broj ponavljanja u seriji – mišići vam ostaju na istom, dok biste naprežući se da podignete veće težine zapravo stimulisali telo na stvaranje novih mišićnih vlakana i povećanje snage.

NE ODMARATE SE DOVOLJNO
Tokom sna dešava se važan proces obnavljanja mišića, tako da šest sati sna ili manje svake noći ograničava proizvodnju izuzetno važnih hemijskih supstanci u vašem telu, kao što je na primer hormon rasta. Previše aktivnosti van vašeg treninga, kao što su druge sportske aktivnosti, provod u noćnim klubovima i dodatni stres – od čega je sve po malo povremeno i dozvoljeno, ali opasno ukoliko se dešava previše često – takođe smanjuju mišićni rast. A ako vežbate sedam dana u nedelji, imamo još jedno prijatno iznenađenje za vas: definitivno gubite mišićnu masu. Tako česti treninzi ne ostavljaju mesta za obnavljanje mišića. I ne, nema veze da li trenirate različite mišićne grupe svaki dan – i dalje imate isti nervni sistem koji se i dalje umara kada ga opte­re­ćujete velikim fizičkim naporima svaki dan.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *