Modifikovani stoj na rukama - Men`s Health

Modifikovani stoj na rukama

“Mnogi momci imaju nedovoljno uravnotežena ramena i zategnute lat mišiće, naročito ako rade mnogo zgibova i sklekova”, kaže BJ Gadur, sertifikovani trener, tvorac Speed Shred programa Men’s Health DeltaFIT-a. Ključ za otklanjanje takvih neravnomernosti jeste uvođenje obrazaca suprotnih pokreta u trening. “Modifikovani stoj na rukama sa dodirivanjem suprotnog ramena izvanredan je za tu svrhu”, kaže Gadur. “On vam izdužuje lat mišiće i razvija pokretljivost ramena, kao i opštu snagu.” Uz pomoć njegovih saveta usavršite ovu vežbu, koja je deo treninga B u ovom tekstu.

ČVRST OSLONAC
Ako raširite prste čvrsto se držeći za pod, smanjićete pritisak na ručne zglobove i povećati oslonac. Priljubljivanjem dlanova uz pod ćete, pak, aktivirati mišiće pod miškom, obezbediti ramena i sprečiti subakromijalni sindrom sraza – takozvano bolno rame, kaže Gadur.  

STEGNITE JEZGRO
“Kad se jednom nađete u izvrnutom položaju, naglavačke, zategnite sve mišiće u telu, naročito mišiće jezgra i gluteuse”, kaže Gadur. “To će vas učvrstiti u položaju i sprečiti teturanje i prevrtanje.” Tom prilikom, držite trup uspravno, od kukova do glave, da biste što više smanjili pritisak na kičmu.

DIGNITE KUKOVE
Kada zauzimete položaj “koplja”, dejstvo ove vežbe je prosto čarobno. “Izdizanje kukova prebacuje vam teret s grudi na ramena i gornji deo leđa”, kaže Gadur.“ Ono vam takođe omogućava i veoma važno istezanje lat mišića.“ A to, zauzvrat, razvija pokretljivost ramena i opseg pokreta.

RADITE POLAKO
“Ovo nije vežba brzine”, tvrdi Gadur. “Polako dotaknite jedno, pa drugo rame, ostajući u tom položaju dok izbrojite do jedan ili dva.” Ta kratka pauza produžiće vreme napetosti mišića – a što se oni više naprežu, to će se više uvećati i to ćete vi postati snažniji.

Pročitajte i  Ključni muški aksesoari
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *