Pojačajte muziku, pojačaćete trening - Men`s Health

Pojačajte muziku, pojačaćete trening

Zahvlajujući činjenici da skoro svaki gedžet koji imate može da pusti muziku, sada je lakše nego ikada možete svoju muziku da nosite gde god poželite. I naravno sigurno ste primetili da neke numere vas teraju da životinjski trenirate, a neke vas teraju da se po teretani krećete isto kao životinja, samo puž.

Šta više, naučno je dokazano da muzika utiče na vaše telo, mozak i raspoloženje, a sa ovim dokazima vaše plejlista može da vam omogući dovoljno energije svaki put kada stisnete do plej dugme.

BRŽI TEMPO NA ZAGREVANJU
U jednom britanskom istraživanju naučnici su tokom magnetne rezonance pustili sportistima pesmu tačno 90 sekundi i otrkili da pesme sa bržim tempom i višim zvukom ukjlučivale delove mozga koji su povezani sa vizualnom percepcijom, pažnjom i motorikom. Sportisti koji su slušali muziku sa bržim tempom mogli su da vide i reaguju brže od onih koji su u tih 90 sekundi slušali balade.  Šta ovo znači za vas? Iako nekad ne možete da nosite slušalice dok igrate fudbal, brzo preslušavanje pre tekme će vam svakako podići raspoloženje.

USKLAIDITE MUZIKU SA VAŠIM RITMOM
Ukoliko imate osećaj da su vam pokreti u teretani ujednačeni sa taktovima pesama, vaša plejlista je savršena. Zapravo, u istraživanju naučnog časopisa Journal of Sports Medicine and Physical Fitnes, otkriveno je da učesnici koji su uparili svoj ritam tokom 12-minutne vožnje bicikla imali najmanju potrošnju kiseonika, što zapravo znači da su trenirali najefikasnije. Naravno da nećete trenirati ludački tokom neke sporije pesme, ali odgovarajuća muzika je verovatno ono što vam treba kako biste premostili neke “nepremostive” prepreke u vašem planu treninga.

IZABERITE VESELE NUMERE
Još jednom se vraćamo na naučnike. Naime, istraživanje McGill Univerziteta otkrilo je vaše omiljene pesme povećavaju proizvodnju hormona sreće, dopamina. Isti ovaj hormon vas tera da budete uzbuđeni i motivipe vas da radite razne stvari, što je tačno ono što vam treba kada su teški treninzi pred vama. Napakujte vašu listu pesmama koje vas čine srećnim i dobar trening sirugno neće izostati.

Pročitajte i  Ove žene morate da izbegavate
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *