U formi za samo 4 nedelje - Men`s Health

U formi za samo 4 nedelje

Nije tačno da zgodne filmske zvezde imaju više volje od nas ostalih. Njihova prednost je moranje: “Producenti su mi dali datum kada moram da skinem majicu pred kamerama. To je bio momentalni cilj”, kaže glumac Džejmi Bamber.

Kada ste poslednji put sebi zadali datum do kada ćete izvajati trbušnjake?

IZAĐITE NA VAZDUH
Pored bežanja od zanosnih obožavateljki koje su videle njegovo telo na naslovnoj strani magazina Sexiest, Bamberovo trčanje se odvija i na stazi. “Ne znam šta da radim sa mislima kada trčim na tredmilu”, kaže Bamber. On zato sprovodi kardio trening napolju, što je, kako navode istraživači sa Vest Virdžinija Univerziteta odlična strategija, jer su šanse da vežbate učestalije veće za 52%. “Poruka je jasna”, kaže dr Pol Gordon, autor studije. “Ne forsirajte se da trenirate u teretani kada ćete bolje podneti trčanje napolju”. Gordon predlaže da pronađete trim stazu u svom kraju – besplatno je,  bezbedno, a ne morate ni red da čekate.

HAJDEMO U PLANINE
Sprintovi ubrzavaju vaš metabolizam u mirovanju, što znači da ćete sagorevati dodatne kalorije posle treninga ali i tokom njega. Bamberovi sprintevi su teži, ali i efikasniji jer on trči uzbrdo. Uz trčanje uzbrdo ćete postati brži za 6 nedelja, navodi se u novoj studiji časopisa Journal of Strength and Conditioning Research. I što brže budete trčali, vaš metabolizam će takođe biti brži. Probajte da trčite brzo 10-15 sekundi pri strmom nagibu, a onda još 20-30 sekundi pri umerenom nagibu, kaže Robert Dos Remedios, trener za brzinu, snagu i izdržljivost na Canyons koledžu u Santa Klariti u Kaliforniji. Ponovite to 6-8 puta tokom treninga džogirajući lagano oko 60 sekundi između sprintova.

Pročitajte i  Trening za trbušnjake, bez trbušnjaka

TRČITE BEZ GRANICA
“Menjam mesto i tempo trčanja što češće mogu”, kaže Bamber. “Jednostavno improvizujem”. Na primer, kada trči na ravnom, relativno dosadnom terenu i primeti znak ili drvo nekoliko stotina metara ispred, on će sprintovati do njega, a onda usporiti i džogirati dok ne uspostavi ponovo ritam disanja. Zatim će sprintati ka sledećoj oznaci. Probajte i sami. Trčite sa povremenim sprintovima, sa jednom misli u glavi: čim stignete do oznake, pronađite novu u daljini. “Ovako će vam um i telo ostati aktivni”, kaže Dos Remedios. Kao rezultat ćete trčati brže bez stalnog proveravanja štoperice.

TRENIRAJTE NAPORNIJE
“Obožavam ideju o odlasku na planinarenje, ali umesto hodanja ja kaskam” , kaže Bamber. “Zahtevan teren me drži u fokusu”. Postoji li deo treninga gde hodate, a mogli biste da trčite? Razmislite o tome. Podizanje intenziteta može biti značajnite za sagorevanje sala na stomaku nego koliko često i koliko dugo vežbate, navode istraživači sa Smit Koledža u Masačusetsu. Ubacite vaš trening u veću brzinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *