Kako da prepoznate lošeg personalnog trenera - Men`s Health

Kako da prepoznate lošeg personalnog trenera

Ukoliko niste toliko zainteresovani za fintes, jednostavno ne možete po nijansama da ocenite da li je neko loš trenere ili ne. Zato ćemo vam navesti pet najvećih znakova za uzbunu kada uzimate personalnog trenera. Ako vaš trener radi neku od ovih stvari, možete i da pređete preko toga, ali ako ne daj Bože radi svih pet, vreme je da promenite trenera.

NE PRAVI BELEŠKE
Veliki, verovatno i najveći deo trenerskog posla je osmišljavanje programa sa kojim ćete vi ostvariti svoje ciljeve. Ali jedno je sigurno, ukoliko ne zapisuje beleške tokom treninga, ne može da zna da li program funkcioniše. I pri tom ne mislimo samo na broj ponalvjanja, dobar trener konstantno zapisuje informacije, koje vežbe ste radili, koji tegovi, broj serija, ponavljanja, tempo. Na osnovu tih podataka on zaključuje šta je najbolje za vas.

NE IZGLEDA KAKO TREBA
U fitnes idustriji, izgled jeste bitan. Naravno, ne mora da ima neverovatno isklesane trbušnjake ili mišiće kao bodibilder. Ali ne bi trebalo ni da bude baš zapušten, nešto na njemu mora da pokazuje da je majstor svoje oblasti.

PRIČA I TO MNOGO
Želiš trenera koji će biti prijatan prema tebi, ali zapamti, on je tu da na bezbedan i efektivan način ostvari tvoje fitnes ciljeve, ne da čavrlja sa vama o poslednjoj tekmi ili ribama na Fejsu.
Istraživanja su pokazala da ukoliko vam je um zauzet sa nečim drugim i vaši mišići će isto biti.

OMILJENA MANTRA MU JE BEZ BOLA NEMA NAPRETKA
Trener će vam pomoći da postignete više nego što možete sami. Bezbedno vas gura van zone udobnosti i izaziva vaše mišiće da rade na novi i efektivniji način.
Ali ako vas na svakom treningu tera do i preko granica, budite oprezni. Ovaj tip treninga, koji vas tera da povraćate i padate u nesvest, ne samo da nije efektivan, već je i opasan. Od ovakvih treninga ne samo da ćete izgubiti želju za fitnesom, nego ćete se verovatno i povrediti. Telo vam putem bola govori kada bi trebalo da prestanete. Upala mišića je poželjna, ali ne onakva koja će vas naterati da ostanete u krevetu naredna tri dana.

Pročitajte i  MH saveti: Vežbe za moćan triceps bez tegova

NE TESTIRA VAS PRE POČETKA
Da li bi vam bilo čudno kada bi automehaničar krenuo da trkeljiše ispod vaše haube, a da vas ne pita šta nije u redu ili da čak i ne upali motor? Isto tako je i sa personalnim trenerima. Dobar trener tretira vaše telo kao mašinu. Procenjuje vašu građu, prednosti i slabosti. Rezultati mu daju ideju o tome u kakvom ste trenutno stanju, a na osnovu toga on sklapa vaš program o kojem smo već govorili. Provera bi trebalo da se ponavlja na svake 4 do 8 nedelja, kako bi se uverili u vaš progres.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *