Pločice, bez tegova - Men`s Health

Pločice, bez tegova

Muškarci često ne veruju da do željenih rezultata mogu stići pomoću traka, napominje Dejvid Džek, menadžer Competitive Athlete Training Zone iz Ektona u Masačusetsu.

Evo i zašto: za razliku od tegova, elastične trake stvaraju konstantan otpor tokom podizanja i na taj način aktiviraju više mišićnih vlakana i podstiču mišićni rast.

“One su prenosive, koštaju oko 20 dolara, a mogu i da glume partnera za strečing”, kaže Džek. “Pored toga, sa njima možete izvesti oko 200 vežbi”.

Za početak, probajte ove četiri.

URADITE OVO

Zakačite negde jedan kraj elastične trake u visinu struka. Uradite sve četiri vežbe u krug, sa ograničenim odmorom između. Kada ih sve uradite, odmorite se jedan minut. Uradite tri kruga.

JEDNORUČNI POTISAK SA TRAKOM U RASKORAKU

U raskoraku (levo stopalo napred), uhvatite traku desnom rukom pored grudi, leđima okrenuti ka mestu fiksiranja trake. Ne pomerajući ramena i kukove, ispružite desnu ruku napred, zaustavite je na jednu sekundu i vratite u početni položaj. Nastavite tako sledećih 20 sekundi.

Promenite položaj nogu i ponovite isto levom rukom.

BOČNI ISKORAK SA TRAKOM

Obavijte traku oko struka i okrenite desnu stranu tela ka mestu fiksiranja trake. Napravite veliki korak u desno, grudi držeći uspravno. Prebacite težište na pete dok spuštate telo gurajući kukove u nazad i savijajući desno koleno. Zaustavite se, a onda brzo potisnite nazad u početni položaj. Nastavite tako sledećih 20 sekundi, okrenite se i ponovite levom stranom.

ČUČANJ I UPOR SA SKOKOM

Obavijte traku oko struka i okrenite leđa mestu fiksiranja trake. Gurajte kukove u nazad i savijajte kolena dok se spuštate u duboki čučanj. Postavite šake na tlo i “bacite” noge u položaj za sklek. Istim pokretom ih vratite nazad u čučanj i skočite uvis i unapred (traka će vas vratiti na pravo mesto). Nastavite tako sledećih 40 sekundi.

Pročitajte i  Trening za mišiće celog tela

JEDNONOŽNO MRTVO DIZANJE I VESLANJE

Uhvatite traku desnom rukom, licem okrenuti mestu fiksiranja trake i dignite desno stopalo sa tla. To je početni položaj.

Pregibajte kuk unapred držeći desnu nogu u liniji sa trupom, dok vam trup ne bude skoro paralelan sa tlom. Vratite se u početni položaj i povucite traku do rebara. Nastavite tako sledećih 20 sekundi. Promenite stranu i ponovite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *