Zamah girjom - Men`s Health

Zamah girjom

“On vam jača zahvat, zateže ramena, jezgro, gluteuse i zadnju ložu; podstiče eksplozivnost i pokretljivost, i ubrzava rad srca“, kaže jedan od osnivača MMA – MMAthletics-a, Džej Glejzer, koji je ovu vežbu uključio u brojne treninge koje je osmislio za svoje klijente iz NFL (Nacionalne ragbi lige). Ako, međutim, ovu vežbu ne radite pravilno, možete povrediti donji deo leđa. Pomoću ovih jednostavnih koraka savladajte ovu vežbu i maksimalno je iskoristite.

ZAUZMITE ATLETSKI STAV
Stanite sa stopalima raširenim tek nešto više od širine ramena, blago povijenim kolenima, spuštenim i primaknutim lopaticama i s teretom ravnomerno raspoređenim na obe noge. Ovaj “atletski stav“ priprema vaše telo za akciju i omogućava vam da kontrolišete pokrete, umesto da dopustite da oni kontrolišu vas.

ANGAŽUJTE KUKOVE
Većina ljudi započinje zamah tako što se spuštaju u čučanj i naginju napred. To vam može opteretiti donji deo leđa. Nemojte preterano savijati kolena. Umesto toga, zabacite kukove unazad, isturite grudi i pazite da vam donji deo leđa bude prirodno izvijen dok zamahujete girjom između nogu. Podlaktice treba da vam dodiruju butine, kao kad bacate ragbi loptu.

NE DIŽITE TEG
Dok stojite uspravno, izbacite kukove napred i ispravite kolena, koristeći snagu zamaha da dignete girju do visine grudi. Treba da zamahujete tegom, umesto da ga dižete (ne brinite, vaša ramena će se ipak ubiti od naprezanja).

NASTAVITE DA ZAMAHUJETE
Zamahivanje girjom je neprekidni pokret, zato se nemojte vraćati u početni položaj. Pošto zamahnete girjom do visine grudi, odmah je zamahom vratite između nogu, započinjući time sledeće ponavljanje. Neprestano kretanje pojačava kardiovaskularno naprezanje – i sagorevanje kalorija.

Pročitajte i  Najbolje vežbe za veća i jača leđa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *