Brzi kao Bolt - Men`s Health

Brzi kao Bolt

Možemo slobodno reći da je Usein najbrži Homo sapiens koji se kretao ovom kuglom od planete u prethodnih 200,000 godina. Vladajući šampion na 100m (9,58 sekundi) i 200m (19.19 sekudni) veruje da svako može da dostigne njegovo vreme. “Nema tu neke posebne tajne”, kaže Bolt, ” samo treba da razvijete snagu, ubrzanje i tehniku.”

Da biste dobili na brzini, pročitajte deo iz njegove knjige Lightning Bolt Workout, koji se sastoji iz 5 vežbi podeljenih u dve faze.

PRVA FAZA
Ove tri vežbe omogućavaju vašim mišićima da dostignu maksimalnu snagu za najkraće moguće vreme. Takođe, na ovaj način povećavate eksplozivnost i pojačavate sprint. “Ove vežbe radim jednom nedeljno tokom zime, kako bih razvio snagu i eksplozivnost.”

SKOKOVI ZECA
5 serija po 20 ponavljanja
Čučnite, zabacite ruke iza vas. Iz jednog eksplozivnog pokreta skočite što dalje možete i opet se dočekajte u čučanj i brzo ponovite skok.

SKOK NA KUTIJU
4 serije po 8 ponavljanja
Ponovo čučnite, stavite ruke na vaše bokove. Skočite na kutiju od 60cm. Skočite nazad u početnu poziciju i sve to brzo ponovite.

ODSKOK
3 serije po 10 ponavljanja
Znate šta rade sportisti u troskoku pred sam skok? E pa to i vi radite ovde, skočite unapred i dočekajte se na desno stopalo, zatim bez zadržavanja skočite napred i dočkajte se na levo, tako praveći ogromne korake u vazduhu.

DRUGA FAZA
“Fleksibilnost je itekako važna kod trčanja kao i stabilnost odnosno snaga jezgra, koja sprečava povrede kukova”, kaže Bolt. Ove dve vežbe će vam sigurno pomoći da razvijete neophodnu fleksibilnost.

PODIZANJE KOLENA SA SAJLOM
3 serije po 10 ponavljanja
Da vam ne bismo objašnjavali kako ova vežba izgleda, pogledajte klip ispod.

PODIZANJE NOGU
3 serije po 10 ponavljanja
Uhvatite se za šipku za zgibove, dok visite, savijte noge u kolenima, a zatim podižite kukove sve dok butine ne budu blizu grudi. Zaustavite se u tom položaju na kratko, spustite noge i sve to ponovite.

Pročitajte i  Tri ideje za vežbanje na otvorenom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *